Betiltották a szotyizást egy román városban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Betiltotta a szotyolázást a közterületen a dél-romániai Giurgiu polgármestere, az előírás ellen vétők 50 és 200 lej (3-12 ezer forint) közötti bírságot kockáztatnak - adta hírül a Romania TV hírtelevízió hétfőn.

A Duna-parti város parkjaiban a "Fűre lépni tilos!" táblák mellett nemrég a "Magot enni tilos!" feliratok is megjelentek. 

Nicolae Barbu polgármester azt mondta, a szotyolázókra vadászó rendőrök valójában nem a fogyasztást, hanem a szemetelést fogják büntetni. Az elöljárót az bosszantotta fel, hogy a padok körül minden reggel kupacokban áll a napraforgómagok héja.

A románoknál "nemzeti sportnak" számít a különféle magok rágcsálása, amelyből 13 ezer tonnát vásárolnak egy évben mintegy 50 millió euró értékben. Ezzel a második legnagyobb szotyolázó nemzet a világon Spanyolország után, de nem kizárt, hogy az egy főre eső magfogyasztásban világelsők, tekintettel arra, hogy Spanyolország kétszer népesebb ország - írta a témát elemző cikkében a Romania Libera című lap.

A szerző számításai szerint a felnőtt lakosság átlagosan 0,83 kilogramm szotyolát vásárol egy évben, de még becslések sincsenek arról, mennyi házi termésű vagy utcasarkon árult tök- és napraforgómagot esznek meg el a románok.