Félresikerült hadgyakorlat: bombák hullottak a Nagy-korallzátonyra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Két amerikai harci gép négy nem éles bombát dobott le az Ausztrália északkeleti partvidékén húzódó Nagy-korallzátony Természetvédelmi Parkra egy félresikerült hadgyakorlat során.

Az amerikai haditengerészet Bonhomme Richard repülőgép-anyahajójáról feszállt két AV-8B Harrier típusú harci gép egy-egy robbanóanyagot nem tartalmazó, úgynevezett inert bombát és egy-egy nem élesített bombát dobott le az UNESCO világörökség listáján szereplő tengeri természetvédelmi területre még kedden.

Az amerikai 7. flotta parancsnokságának hétvégi közleménye szerint "a négy bombát a vízbe dobták több mint 50 méterre a korallzátonyoktól, hogy minimalizálják a korallok esetleges károsodását. Egyik sem robbant fel." 

A harci gépeknek a közeli Townsend sziget kijelölt térségére kellett volna ledobni a bombákat, de a bevetést lefújták, amikor az irányítók jelezték, hogy az nem kockázat nélküli. A pilóták a vészhelyzetben megszabadultak a bombáktól, mivel kevés üzemanyaguk volt, és a bombákkal a fedélzetükön nem landolhattak volna - tette hozzá a közlemény. 

A vészhelyzet az amerikai és az ausztrál haditengerészet kétévente megrendezett Talisman Saber nevű hadgyakorlatán történt, amelyen 28 ezer tengerész vesz részt három héten át.

"Hogyan tudják megvédeni a környezetet, miközben bombázzák a korallzátonyt?" - hangoztatta Gaeme Dunstan ausztrál környezetvédő és háborúellenes aktivista, aki ellenzi a közös hadgyakorlatot.

Az ausztrál partok mentén húzódó, mintegy 345 ezer négyzetkilométer felületű Nagy-korallzátony mintegy 3000 korallzátonyával és több száz trópusi szigetével a világ legnagyobb korallzátonya. 1981 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján, az elmúlt 27 évben korallfelületének több mint a felét elvesztette időjárási (viharok), éghajlati (felmelegedés) és ipari tényezők miatt.