Kerry: a vegyi fegyverek átadása Aszad utolsó esélye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét – mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter. John Kerry William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, és a megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón azt mondta: nem számít arra, hogy a szíriai elnök ezt megteszi.

Egy újságíró azt kérdezte Kerrytől, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére. Az amerikai külügyminiszter azt válaszolta: ehhez az kell, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt.

Az amerikai kormány tudja, hogy a több mint 1400 ember életet kioltó augusztus végi szíriai vegyifegyver-támadást olyan területről indították, amely Bassár el-Aszad elnök rezsimjének ellenőrzése alatt áll – mondta Londonban az amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok a röppályák visszakövetése alapján állapította meg, hogy a vegyi támadásban bevetett rakéták a kormányhadsereg ellenőrizte területekről indult, és mindegyik olyan térségben csapódott be, amelyet az ellenzéki erők tartanak ellenőrzésük alatt.

A támadás következményeiről szinte azonnal olyan videofelvételek jelentek meg a közösségi portálokon, amilyeneket "nem lehet hamisítani". Amerikai szakértők különböző technikai ellenőrzési módszerekkel kétséget kizáróan megállapították, hogy a haldokló embereket, "levegő után kapkodó, görcsöktől gyötört csecsemőket ábrázoló" felvételek valódiak - mondta Kerry.

Kerry szerint Szíria és Irán is elismerte a vegyifegyver-támadást, csak éppen olyanokra akarják fogni, akiknek "nincs meg a tudományos kapacitásuk" egy ilyen támadás végrehajtásához, és nincs bizonyíték arra sem, hogy ilyen fegyvereik lennének.

Közben az orosz és a szíriai külügyminiszter hétfőn Moszkvában ismét óvta az Egyesült Államokat egy szíriai katonai csapástól.

"Nincs alternatívája a válság békés rendezésének Szíriában, különösen nem katonai intervenció útján" – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel folytatott tárgyalásokon.

Moszkva továbbra is egy második genfi békeértekezlet összehívását támogatja – tette hozzá.