Nanoanyagot küldenek az algák ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olyan új nanoanyag kifejlesztését jelentették be kínai tudósok, amely elpusztíthatja a tavakat szennyező algatömeget.

Katasztrofális méretű algaszennyezés fenyegeti a kínai folyók és tavak nagy részét. A csatornákból a természetes vizekbe ömlő, gigászi mennyiségű szennyvíz hatására elszaporodó, kékeszöld algák szokatlanul kellemetlen szagot árasztanak, elpusztítják a halállományt, a vizet pedig zöldes-zavaros színűvé teszik. Különösen súlyos a helyzet Kína legnagyobb édesvízű tavai közül a Csao-hu, a Tai-hu és a Tien-csi esetében. Noha a kínai kormány jüanmilliárdokat fektetett a víztisztításba, elegendő napsütés és meleg esetén továbbra is szaporodnak az algák. 

A Kínai Műszaki és Természettudományi Egyetem tudósai hétfőn bejelentették, hogy laboratóriumi tesztjeik során az általuk kifejlesztett nanoanyag egyetlen grammja kosárlabdapálya-méretű vízfelület algáit képes elpusztítani. 

Fan Csung-ceng, a kutatás vezetője elmondta, hogy az anyag katalizátorként működik, mely a víz színén lebegő növényeket földszerű, szervetlen anyaggá bontja le. Olyan sűrűségű mintán végezték a kísérletet, amelynek litere több mint százmillió apró növénykét tartalmaz. Az ország egyik legszennyezettebb nagy tavát, a Csao-hut literenként több mint ötmilliós algasűrűségű réteg borítja. 

A 13 ezer négyzetkilométeres kelet-kínai tavat sebesen növekvő nagyvárosok övezik. A lakossági és az egyre erősebb ipari vízhasználat miatt a tó a legszennyezettebbek egyike lett. 

A csatornákból kiömlő piszkos víz rendkívül sok nitrogént és foszfort juttat a tóba, ami táplálja az algákat. Fan szerint az új nanoanyaggal végzett biológiai tisztítás és a tartomány fejlesztési és reformbizottsága által megígért, hatalmas teljesítményű víztisztítók útját tudják állni az algakatasztrófának.