Agyműtéte lesz az argentin elnöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vérömlenyt találtak egy hétvégi vizsgálaton az argentin elnök agyában, ezért nemsokára megoperálják Cristina Fernandez de Kirchnert.

A 60 éves politikusnak az orvosok pihenést írtak elő, ezért az operáció után várhatóan nem kampányol majd az október 27-i kongresszusi választások előtt - írják a BBC weboldalán.

Megfigyelők szerint az elnöknek rosszkor jött a betegsége, és az, hogy hosszú ideig nem tud majd dolgozni. Egyes felmérések szerint az argentin kormány elveszítheti ugyanis többségét a kongresszusban a közelgő választásokon.

Az orvosok azt mondták, hogy Cristina Fernandez de Kirchner agyából el kell vezetni a felgyülemlett vért, és az ilyen beavatkozások után hosszú ideig tart a lábadozás. Az is lehet, hogy az elnök több mint egy hónapig nem dolgozhat majd.

Az argentin elnököt szombaton azért vizsgálták meg alaposan, mert össze-vissza vert a szíve, és fejfájásra panaszkodott. Ekkor fedezték fel a vérzést az agy és a koponya közötti területen.

Cristina Fernandez de Kirchner 2007-ben választották meg először elnöknek, majd 2011-ben is övé lett a szavazatok többsége. Néhai férje, Nestor Kirchner egykori elnök 2010-ben halt meg szívrohamban.