Négy napja forrong Libanon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb hat ember meghalt, ötvenen pedig megsebesültek az utóbbi négy nap összecsapásaiban a libanoni Tripoliban - közölték csütörtökön libanoni biztonsági tisztségviselők.

A név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy az összecsapások hétfőn kezdődtek a szíriai ellenzékkel rokonszenvező szunniták és a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató, a síita közösségből kivált alaviták között az ország északi részén található kikötővárosban.

Egyelőre nem világos, mi robbantotta ki a harcokat a két csoport között, a feszültség azonban már régóta érezhető volt az egymás szomszédságában lévő szunnita Bab-Tibbane és az alavita Dzsabal-Mohszen negyed között.

Libanonban az elmúlt hónapokban több hasonló incidens történt, amiért szakértők elsősorban a szomszédos Szíriában folyó polgárháborút, illetve a libanoni Hezbollah radikális szervezet abban való nyílt részvételét okolják, ami felélesztette a vallási ellentéteket a síita és szunnita közösségek között.

Augusztusban a többségében szunnita város két mecsetének közelében robbantottak pokolgépeket nem sokkal a pénteki ima vége után, a kettős merényletben legalább 43 ember életét vesztette és ötszázan megsebesültek.