Előbb meghívta Iránt, aztán visszavonta a meghívást az ENSZ-főtitkár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ENSZ-főtitkár visszavonta az Iránnak szóló meghívást a szíriai nemzetközi békekonferenciára - közölte Martin Nesirky, a főtitkár szóvivője.

Alig 24 órával azután, hogy általános meglepetésre bejelentette Irán meghívását, Ban Ki Mun úgy döntött, hogy a svájci Montreux városba szerdára összehívott tanácskozást mégiscsak Irán nélkül tartják meg. A világszervezet vezetője azzal indokolta döntését, hogy Teherán nem osztja a 2012-es Genf-1 békekonferencián lefektetett, általánosan elfogadott elveket, amelyek szerint egy átmeneti nemzeti egységkormányt kell felállítani Szíriában.

Előzőleg Mohammad Hazai, Irán ENSZ-nagykövete közölte, hogy országa nem fogad el semmilyen előfeltételt a nemzetközi békekonferencián való részvételéhez. "Ha Irán részvételét a genfi közlemény elfogadásához kötik, akkor nem fog részt venni a Genf-2 konferencián" - mondta a diplomata.

Ban Ki Mun úgy reagált, hogy ez a nyilatkozat nem áll összhangban Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter ígéreteivel. Az iráni diplomácia vezetője a múlt hét végén még arról biztosította az ENSZ-főtitkárt, Irán "pozitív és konstruktív szerepet fog játszani" Svájcban. Egyetértett azzal is, hogy a montreux-i konferencia célja egy teljhatalommal felruházott átmeneti kormány létrehozása.

Irán meghívásának visszavonása után a mérsékelt szíriai ellenzéket tömörítő Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) üdvözölte a döntést és megerősítette, hogy részt vesz a Genf-2 néven emlegetett tanácskozássorozaton. Az SZNK közölte, hogy még hétfőn elküldik delegációja tagjainak névsorát a világszervezetnek.

Ban Ki Mun vasárnap jelentette be, hogy az eddig meghívott harminc ország mellett további tíz államnak, köztük Iránnak is meghívást küld a montreux-i konferenciára. Erre reagálva az Egyesült Államok és Szíriai Nemzeti Koalíció is a meghívás visszavonását követelte, és a felkelők fontos támogatója - egyben Irán regionális ellenlábasa -, Szaúd-Arábia is bírálta Ban Ki Mun lépését. Név nélkül nyilatkozó nyugati diplomáciai források a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélték, hogy Irán meghívása megfontolatlan lépés volt.