Beavatkozhat a hadsereg Thaiföldön, ha még több lesz az erőszak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megsebesítettek egy kormánypárti vezetőt szerdán Thaiföldön, ahol rendkívüli állapot lépett hatályba, de azt sokfelé figyelmen kívül hagyják a kormányellenes tüntetők. Kvancsai Praipanára egy kisteherautóból lőttek rá Udon Thani településen lévő otthonánál. Két golyó eltalálta a politikust, akit kórházba szállítottak.

A bangkoki kormány hatvan napig tartó rendkívüli állapotot hirdetett kedden a főváros és a környező tartományokban. A hatóságoknak joguk van a gyülekezés betiltására, kijárási tilalom elrendelésére, valamint a helyi sajtóban megjelenő jelentések cenzúrázására. A kormány ugyanakkor közölte: nem nyúl ezekhez az eszközökhöz azért, hogy visszaszorítsa az ellenzéki tüntetéseket.

Bangkok utcáin továbbra is vannak ellenzéki megmozdulások.

Prajuth Csan-ocsa tábornok, a fegyveres erők parancsnoka azt mondta, hogy a hadsereg vizsgálja, segítik-e a kormány által hozott intézkedések az erőszak csökkenését. Ha eluralkodik az erőszak, akkor a hadsereg beavatkozik a belpolitikai válságba – tette hozzá.

A thaiföldi tüntetők több mint két hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányának távozását és felváltását egy nem választott, "népi tanáccsal". A miniszterelnök előrehozott választásokat jelentett be február 2-ára, amelyeken a kormányzó Puea Thai párt biztos győztesnek tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és azt bojkottálja a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt is.

A hadsereg 1932, az abszolút monarchia megszűnte óta 11 alkalommal hajtott végre államcsínyt. Prajuth tábornok megismételte: nem szeretné, hogy a katonák beavatkozzanak, ugyanakkor nem zárta ki félreérthetetlenül a puccs lehetőségét.