Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét. A halált valószínűleg megúszta, de még egy dokumentumfilmből is kiretusálták.

Kim Kjong Huj középen rózsaszínben
©

Törölték az észak-koreai archívumokból a diktátor Kim Dzsong Un nagynénjét, akinek a férjét tavaly év végén összeesküvés vádjával kivégeztek, családját pedig munkatáborokba deportálták – írja a Telegraph. Kim Kjong Huj, a nagynéni az ország Kim Dzsong Unt megelőző vezetésének befolyásos alakja volt, és férjéhez hasonlóan a diktátor mentora.

A portál azt írja, hogy elemzők szerint a 65 éves Kim Kjong Hujra aligha várt hasonló sors, mint férjére, hiszen mégiscsak Kim Ir Szen egykori államalapító lányáról van szó. A lapnak nyiltakozott Tosimicsu Sigemura, a tokiói egyetem észak-koreai ügyekben jártas professzora, aki szerint a nagynénit neve mentette meg a kivégzéstől, de az immár két éve hivatalban lévő Kim Dzson Un minden bizonnyal úgy döntött, hogy nem tart igényt többé a szolgálataira. A diktátor a professzor szerint úgy gondolhatta, hogy ha nagynénje továbbra is megjelenik a hivatalos eseményeken mellette, az azt a látszatot kelti, hogy ő irányítja unokaöccsét, ezt pedig utóbbi nem hagyhatja.

Kim Kjong Huj legutóbb szeptember óta nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, még testvére, Kim Dzsongil halálának kétéves évfordulóját is kihagyta. Dél-koreai források szerint pedig egyenesen kiretusálták őt egy olyan dokumentumfilmből, amelynek eredeti, 2012-ben bemutatott válátozatában még szerepelt. Az ő jelenete helyett a diktátor mutatkozott meg a filmben feleségével.

A japán professzor arra is emlékeztet, hogy Kim Kjong Huj egészségi állapotának megromlásáról már régóta keringenek hírek, és az is lehet, hogy már nincs sok ideje hátra. Korábban volt már egy rákműtétje Moszkvában, egészségi állapotán csak rontott állítólagos cukorbetegsége és alkoholizmusa, valamint lánya 2006-os öngyilkossága miatti depressziója.