Újabb zavargás tört ki Odesszában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Odesszában több száz oroszpárti tüntető rátámadt vasárnap a városi rendőrkapitányságra azt követelve, hogy engedjék szabadon a pénteken letartóztatott társaikat.

A tudósítások szerint teherautókkal betörtek egy kaput, de nem tudtak behatolni, mert a pajzsos-sisakos rohamrendőrök megakadályozták ebben őket. Egy rendőr megsebesült. A tüntetők botokkal vannak felfegyverkezve, és köveket hajigálnak. Egyes sajtójelentések szerint meg akarják akadályozni, hogy a társaikat átszállítsák a bíróságra, és elítéljék őket.

Mindeközben Traian Basescu román államfő egy vasárnap tartott sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a több tucat áldozatot követelő odesszai események egy véres polgárháború kiindulópontjául szolgálhatnak. Basescu hazugnak tartotta, és határozottan elutasította azt a moszkvai álláspontot, hogy az ukrán biztonsági erők ártatlan civileket támadtak meg.

"Az ártatlan civilek nem szednek túszokat, és nem nyilvánítanak fogolynak független EBESZ-megfigyelőket, nem lövik le az ukrán hadsereg helikoptereit, és nem foglalják el erőszakkal az ukrán állam intézményeit" - jelentette ki Traian Basescu.