Ukrán válság: újra ropognak a fegyverek Szlovjanszkban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újra kitört a harc hétfő reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban, az ottani tévétorony környékén – jelentette az ukrán média.

Egyes hírportálokon olyan hírek jelentek meg, hogy egy szakadár fegyveres meghalt és többen megsebesültek, de a TSZN televízió helyszíni tudósítói ezt nem tudták megerősíteni. A helyi szakadár "önvédelmi vezérkar" egyik képviselője azt állította, hogy az ukrán fegyveresek megtámadták a szakadárok egyik őrhelyét a városnál, és öt Moszkva-barát fegyveres megsebesült.

Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata közben arról számolt be, hogy a hatóságok erősítést küldtek Odesszába: megérkezett a Fekete-tenger partján fekvő városba a Nemzeti Gárda önkéntesekből alakult különleges egysége, hogy tagjai részt vegyenek a közrend fenntartásában. Odesszában múlt pénteken zavargások törtek ki, 46 ember meghalt.

Az ügyvezető ukrán államfő közben elismerte, hogy nehézségekbe ütközik a szakadárok elleni fellépés, mivel a helyiek támogatják őket. Olekszandr Turcsinov szerint szintén előfordult, hogy az ottani rendőrök is rokonszenveznek velük. Ezekben a megyékben gyakorlatilag teljesen meg kell újítani a rendfenntartó erőket a haza védelmére kész helyi "hazafiakkal” – tette hozzá.

Turcsinov azt ígérte, hogy a nehézségek ellenére a hatósági és katonai terrorellenes műveletet folytatják. Méltatta a nemrég újra létrehozott Nemzeti Gárda hatékonyságát. Azt mondta, hogy erre az alakulatra támaszkodik a terrorellenes művelet, és a gárdisták példaként szolgálhatnak másoknak.

A kijevi média szerint a kelet-ukrajnai események miatt már sok helyen nincs tanítás az iskolákban. A szlovjanszki járásban a diákok negyven százaléka jár iskolába, míg az óvodásoknál 23 százalékos az arány. A kisebb falvak gyerekei nem jutnak el a városi iskolákba.