Tűzszünet jöhet Kelet-Ukrajnában

Tűzszünet jöhet Kelet-Ukrajnában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ukrán elnök egyoldalú tűzszünetet hirdetne, és ezzel lehetőséget adnak a fegyverletételre az oroszbarát szeparatistáknak – jelentették be szerda délelőtt. Petro Porosenko előtte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett telefonon a kelet-ukrajnai válság megoldásáról.

Az ukrán államfő hétfőn azt ígérte, hogy a héten részletes béketervet mutat be, amelynek része lesz a kelet-ukrajnai lázadókkal kötött tűzszüneti egyezmény is. Petro Porosenko már a hét elején jelezte, hogy „az elnöki béketerv megvalósításának kezdeteként fegyvernyugvást javasolnak majd”.

Porosenko az ukrán nemzetbiztonsági tanács ülésének megnyitásakor azt is mondta: utasította a kormányerőket, hogy a héten zárják le az Oroszország és Ukrajna közötti teljes határszakaszt. Amint a határ biztonságos lesz, életbe léphet az ideiglenes tűzszüneti egyezmény.

A szerdai bejelentés gyakorlatilag egyezik a hétfőn tett ígérettel. Porosenko szerint a béketervet hamarosan végrehajtják – írják a BBC oldalán.

Petro Porosenko újságíróknak azt mondta, hogy ez lesz az első lépcsője a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó tervének, és reményei szerint terve ezt követően elnyeri a "többi résztvevő" támogatását is.

"A fegyverszünet ideje nagyon rövid lesz, és ezalatt az illegális fegyveres alakulatoknak le kell tenniük a fegyvert, a térségben pedig helyre kell állnia a rendnek" – tette hozzá.

Az elnök megismételte szerdán, hogy kegyelmet kapnak azok a szeparatisták, akik leteszik a fegyvert, és nem követtek el súlyos bűnöket. A fegyverletételnek ideje alatt lehetőség lesz arra is, hogy akik óhajtják, elhagyják az országot.

Megerősítette, hogy a béketerv részeként Moszkvának el kell ismernie az új ukrán vezetőket.

Az oroszok máris visszavágnak?

Közben Oroszország legfelső nyomozati szerve azt közölte szerdán, hogy bűnvádi eljárást indítottak Ihor Kolomojszkij, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója és Arszen Avakov ukrán belügyminiszter ellen "az Ukrajna területén zajló bűncselekmények miatt".

A két ukrán vezető ellen nemzetközi körözést készülnek kiadni – tette hozzá Vlagyimir Markin, a nyomozóhatóság szóvivője, aki az ITAR-TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozott.

Kolomojszkijt és Avakovot gyilkosságok szervezésével, tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazásával, emberrablással, valamint az újságírók törvényes tevékenységének akadályozásával gyanúsítják.

Molnár: most nincsenek veszélyben a kárpátaljai magyarok

Továbbra is elhúzódó és mélyülő konfliktusról van szó Ukrajnában – erről tájékoztatták a magyar szolgálatok képviselői szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke a zárt ülés után újságíróknak azt mondta: Ukrajnában a háború eszközei kiszélesedtek, egyre több a halott, de a kárpátaljai magyarság jelenleg nincs közvetlen veszélyben.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja azt mondta: külön tájékoztatást kért arról az atomvonatról, amely Magyarországról kiégett, illetve sérült fűtőelemeket szállítana a célállomásra. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajnában ilyen helyzet van, bármiféle nukleáris mozgás induljon meg a térségben.