Kétezernél is több EU-állampolgár harcolhat Irakban és Szíriában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több mint kétezer európai uniós polgár vehet részt az iraki és szíriai harcokban az iszlamisták oldalán - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Arra vonatkozóan nem közölt adatokat Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos irodája, hogy melyik országban pontosan hány európai iszlamista harcos tartózkodhat, mivel egyes fegyveres csoportok, elsősorban az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet, Szíriában és Irakban is aktívak.

Szintén szerdán Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a párizsi kormány információi szerint nagyjából 900 francia állampolgár harcol a két közel-keleti országban, vagy van útban Szíria és Irak felé.

A berlini hatóságok szerint az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a Németországból Szíriába utazók száma. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, azaz a német belső elhárítás 2011 óta 400 olyan német állampolgárról tud, aki harcolni utazott a Közel-Keletre. Közülük azóta százan visszatértek, és legalább 25-en harci tapasztalatokkal is rendelkeznek, ami jelentések szerint aggasztja a német elhárítást.

Ausztriából az ottani hatóságok szerint mintegy száz iszlamista utazott a harcok helyszínére, közülük 44-en tértek vissza. Korábban több európai ország hatóságai is arra figyelmeztettek, hogy a szíriai és iraki harcokban edzett szélsőségesek Európába visszatérve terrorcselekményeket követhetnek el.