Az USA nem erősíti meg, hogy orosz harckocsik mentek Ukrajnába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyelőre nem tudja megerősíteni a Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették.

Caitlin Hayden szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hogy az ukrajnai orosz behatolással összefüggő információk összegyűjtése még zajlik. A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy vessen véget a provokációknak. 

"Oroszországnak nincs joga járműveket, személyeket vagy bármilyen jellegű szállítmányt küldeni Ukrajnába az ukrán kormány engedélye nélkül" - áll a közleményben.

Eileen M. Lainez, a Pentagon szóvivője közölte, az Egyesült Államok ismételten arra szólítja fel Oroszországot, hogy hagyjon fel kelet-ukrajnai destabilizáló, törvényellenes tevékenységével, és tartsa tiszteletben szomszédjának területi épségét. Mint közölte, Washington álláspontja az, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot. Hozzátette, az Egyesült Államok folytatja az egyeztetést szövetségeseivel és partnereivel az egész világon, "ha egy ország szuverenitását megsértik, akkor lépéseket kell tenni".

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője Philip Breedlove tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait idézve közölte: a NATO-nak a szeptemberi walesi csúcsértekezleten lehetősége lesz, hogy Oroszország új stratégiájához alkalmazkodva hosszú távú módosításokat fogadjon el válaszadási képességével kapcsolatban.

Eileen M. Lainez az MTI kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a Pentagon az ukrán válság diplomáciai megoldását támogatja, ezenkívül új biztosítékokat nyújt NATO-szövetségeseinek.

Elmondta, az Egyesült Államok e tekintetben már több lépést tett, a tengeren, a levegőben és a szárazföldön is demonstrálta, hogy elkötelezett a kollektív biztonság mellett. Megkétszerezte részvételét a balti államok feletti légi megfigyelési programban, további F-16-os harci gépekkel erősítette a lengyelországi képzési programot, és kétoldalú együttműködések keretében megnövelték az amerikai haditengerészeti erők jelenlétét a Fekete-tengeren.

Az Egyesült Államok különböző gyógyszerszállítmányokkal, ruházati és egyéb felszerelésekkel, továbbá járművekkel és kommunikációs eszközökkel támogatja az ukrán hadsereget és határvédelmi erőket.

Mivel az ukrán nemzeti gárda közvetlen szerepet játszik a jelenlegi válságra való reagálásban és az ország belső biztonságának fenntartásában, az amerikai kormány a kongresszus jóváhagyásához kötve 19 millió dollárt tervez költeni a nemzeti gárdát segítő, 2015-ben Javorivban kezdődő képzési programokra, valamint felszerelésekre.

A szóvivő végül emlékeztetett arra, hogy Oroszország illegális ukrajnai tevékenységére válaszul a Pentagon felfüggesztett minden, az amerikai és az orosz haderő közötti programot. Lemondták a gyakorlatokat, a kétoldalú találkozókat, a kikötővárosokbeli látogatásokat és konferenciákat sem szerveznek. Washington ugyanakkor fenntartja az amerikai és orosz fegyveres erők vezetői közötti kommunikációs csatornákat - mondta el a Pentagon szóvivője az MTI-nek.