Lerombolták az izraeli tinédzserek feltételezett gyilkosainak házát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az izraeli hadsereg lerombolta a palesztinok házát, akiket a három izraeli fiatal június közepi elrablásával és megölésével gyanúsítanak.

Vasárnap éjjel a rombolta le az izraeli hadsereg műszaki alakulata a három férfi hebroni házát. A katonai rádió szerint a palesztinok közben kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták az izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközöket vetettek be. A hadsereg szerint ez "elrettentő üzenet a terroristáknak".

Amar Abu Eisa és Marván Kavaszme a bűntény óta ismeretlen helyen van, de Hoszám Kavaszmét július 11-én elfogták az izraeli hatóságok. Kihallgatásakor beismerte bűnrészességét: azt mondta, hogy segített a merénylet megtervezésében, irányításában, majd a holttestek eltüntetésében. A Sin Bét belbiztonsági szolgálatnál tett vallomásában azt is mondta, hogy az izraeliek elleni akcióhoz a Gázai övezetből, a Hamász iszlamista szervezet tagjaitól kapott pénzt.

A házak lerombolása ellen több beadványt nyújtottak be az izraeli legfelsőbb bírósághoz, de elutasították a fellebbezést.

A palesztinok azt követelik, hogy az izraeli hatóságok rombolják le a bosszúból megölt palesztin tizenéves gyilkosainak otthonát is.

A három izraeli tizenéves június 12-i elrablása után az izraeli hadsereg Ciszjordániában őrizetbe vett több száz palesztint, majd a feszültséget tovább fokozta, amikor bosszúból izraeliek megöltek egy palesztin fiatalt. A gázai palesztin fegyveres szervezetek válaszul fokozták a rakétatámadásokat Izrael ellen, ami miatt az izraeli hadsereg július 8-án megindította az Erős Szikla nevű hadműveletet.