A CIA visszavett a kémkedésből Nyugat-Európában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség korlátozta a nyugat-európai kormányok elleni felderítő tevékenységet – közölte pénteken kormányzati forrásokra és volt hivatalos személyekre hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A kémkedést nagyjából két hónapja szüneteltetik, miután július elején a német hírszerzésénél őrizetbe vettek egy ügynököt, aki a CIA-nak kémkedett, a német védelmi minisztérium egyik munkatársának lakásán házkutatást tartottak és kiutasították Németországból a CIA állomásfőnökét.

A CIA vezetői attól tartottak, hogy az incidensek miatt az európai biztonsági szolgálatok komolyabban szemmel tartják majd az ügynökség embereit, ezért a kémkedés felfüggesztése mellett döntöttek. Az amerikai követségeken szolgáló CIA-tisztek felfedték magukat a fogadó országok szolgálatai előtt.

A tilalom értelmében az érintett ügynököknek tilos "egyoldalú műveletekbe" kezdeniük. A CIA munkatársai ugyanakkor továbbra is találkozhatnak a fogadó országok hírszerzésének embereivel, folytathatnak velük közös műveleteket, sőt, a fogadó ország kormányának beleegyezésével önálló tevékenységet is végezhetnek. Így például orosz állampolgárokat figyelnek meg Franciaországban.

Az európai országokat az amerikai hírszerzők biztonságosnak tekintik ugyan arra, hogy a közel-keleti és más kényes térségből való forrásaikkal találkozzanak, az ilyen megbeszélések helyszínét most máshová helyezték át. A Törökországban folytatott amerikai hírszerzési tevékenység ugyanakkor továbbra is prioritást élvez, egyebek mellett azért, mert a szövetséges muszlim ország kapcsolatokat ápol Iránnal, illetve Szíriával és Irakkal is határos.

James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója csütörtökön egy nyilvános rendezvényen bejelentette: Amerika "nagyobb kockázatot vállal" azzal, hogy beszűntette a kémkedést "bizonyos célpontok" ellen. Konkrétumokat nem mondott.

Egy volt CIA-hivatalnok szerint különböző kudarcok nyomán történtek már leállások a kémszervezetnél, de azok még sohasem voltak "ilyen hosszúak és ilyen mélyek".

A leállás az AP informátorai szerint akadályozza, hogy a CIA információkat szerezzen be a Szíriában harcoló európai állampolgárokról, valamint arról, hogyan kívánnak az európaiak fellépni az orosz agresszióval szemben.