Bombaként robbanhat a CIA-börtönökről szóló jelentés, Amerika készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok világszerte megerősíti diplomáciai képviseleteinek védelmét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség titkos börtöneiről szóló szenátusi jelentés nyilvánosságra hozatala előtt – jelentette be keddi bagdadi látogatásán Chuck Hagel leköszönő amerikai védelmi miniszter.

"Arra utasítottam a hadsereg parancsnokait, hogy rendeljenek el fokozott készültséget világszerte" – mondta Hagel, de jelezte azt is, hogy konkrét fenyegetésekről eddig nem érkezett jelentés.

A BBC szerint Washingtonban attól tartanak, hogy a jelentés, amely egyebek mellett azt részletezi, hogy az amerikai titkosszolgálatok milyen módszereket használtak a terrorizmussal vádolt személyek kihallgatásakor, erőszakos reakciókat válthat ki bizonyos külföldi országokban.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden hozza nyilvánosságra a 6300 oldalas jelentés kivonatát azokról a vallatási módszerekről, amelyeket a CIA éveken át alkalmazott az al-Kaida terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, esetenként külföldön fenntartott titkos börtönökben.

Az, hogy a CIA titkos külföldi börtönökben megkínozta az al-Kaida tagjait, nem újdonság, a jelentés mégis feltüzelheti az Amerika-ellenes indulatokat.

George W. Bush elnöksége alatt a Központi Hírszerző Ügynökség olyan "kemény" vallatási módszereket alkalmazott, mint az alvásmegvonás, a foglyok szűk helyre való bezárása, megalázása, vagy a vízbefojtás imitálása (waterboarding).

Így kínzott a CIA

Több hetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel és három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatta foglyait a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) az ifjabb Bush elnöksége alatt - derült ki a szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentéséből.

"A fogalom bármely mindennapi értelmezése szerint a CIA foglyait megkínozták" – mondta Dianne Feinstein, a bizottság elnöke.

A foglyok közül többeknél pszichikai problémák jelentkeztek.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentum a CIA 6 millió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek nagyjából félezer oldalas kivonata.

Volt, akit tévedésből vittek be

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentéséből kiderült, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség nyomát vesztette több embernek is abból a 119 személyből, akiket a Bush-kormány alatt vetettek kényszervallatás alá. Közülük több embert tévedésből fogtak el.

Diane Feinstein, a bizottság elnöke azt mondta, hogy a CIA George W. Bush elnököt, Dick Cheney alelnököt, Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert is félrevezette a módszerrel kapcsolatban.

John Brennan, a CIA mostani igazgatója kedden elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, amely szerint a program ne lett volna hatékony. Azt állította: a program segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.