Németország nem exportál fegyvert Szaúd-Arábia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német kormány leállította a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari exportot - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap. A döntés még Abdalláh bin Abdel-Azíz király halála előtt, szerdán született a lap szerint.

Németországban az EU-n és a NATO-n kívüli, úgynevezett harmadik országokat érintő hadiipari exportügyletekhez szükséges a kancellárból és a kormány nyolc miniszteréből álló szövetségi biztonsági tanács hozzájárulása. A testület zárt üléseken tárgyalja az ügyeket, még az ülések napirendje is szigorúan titkos, és sem a parlamentnek, sem a nyilvánosságnak nem tartozik elszámolással. Tevékenységéről csak összefoglaló adatokat közöl a hadiipari ágazat kivitelének alakulásáról szóló éves kormányzati jelentésben. Ugyanakkor a politikailag érzékeny és nagy volumenű üzletekről rendre kiszivárognak információk.

A Bild am Sonntag információi szerint a tanács a szerdai ülésen a szaúdi vonatkozású kérelmeket elutasította, vagy elhalasztotta a kérelmek elbírálását, vagyis leállította a sivatagi királyságba irányuló hadiipari exportot. Azért döntöttek így, mert a kormányzat megítélése szerint túlságosan instabil a helyzet a térségben - értesült a lap kormányzati körökből.

Szaúd-Arábia a német hadiipar egyik legfontosabb partnere, 2012-ben több mint egymilliárd eurót tett ki az arab országba irányuló export.

Abdalláh király szombati gyászszertartásán Németországot szokatlan módon egy korábbi közjogi méltóság, Christian Wulff volt államfő képviselte. Ennek azonban lapértesülések szerint nincs politikai üzenete, csupán "technikai" okok - a jelenlegi államfő, Joachim Gauck éppen szombatra eső 75. születésnapjára rendezett ünnepségek, Angela Merkel kancellár meghűlése, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter algériai hivatalos látogatása - miatt döntöttek Wulff mellett.

Ugyanakkor Steinmeier egy vasárnapi lapinterjúban kiemelte, hogy a súlyos börtön- és pénzbüntetés mellett ezer korbácsütésre ítélt blogger, Raif Badavit büntetése "kegyetlen, igazságtalan és aránytalan". A külügyminiszter a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban hozzátette, a kormány már hosszabb ideje dolgozik azért, hogy elfogadható megoldás szülessen a vallás szerepének megvitatása céljából indított blogja miatt vallásgyalázásért elítélt fiatalember ügyében, és az emberi jogok mindig fontos téma a Szaúd-Arábia képviselőivel folytatott tárgyalásokon.