Hágában állt bíróság elé egy libanoni tévécsatorna hírigazgató-helyettese

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Védett tanúkkal kapcsolatos információk nyilvánosságra hozataláért büntetőper kezdődött csütörtökön egy libanoni tévéhálózat és annak hírigazgató-helyettese ellen a Rafik Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolása ügyében felállított hágai különleges bíróságon.

Az al-Dzsadíd tévécsatornát és hírigazgató-helyettesét, Karma Hajatot azzal vádolták meg, hogy nyilvánosságra hozták a Rafík Haríri egykori libanoni kormányfő elleni merénylet védett tanúinak személyazonosságát, ezzel veszélybe sodorva őket.

Hajat ártatlannak vallotta magát, és azzal védekezett, hogy a tévé csak olyan dokumentumokat tett közzé, amelyekből nem deríthető ki egyértelműen a tanúk kiléte, a kényes adatokat ismeretlenek hozták nyilvánosságra. Szerinte a bíróság célja a libanoni média elnémítása. Az újságírónőt akár hétévi börtönbüntetéssel is sújthatják, ha bűnösnek találják, a televíziós csatornára pedig 130 ezer eurós pénzbírságot is kiszabhatnak.

Rafík Harírivel és huszonkét másik személlyel 2005 februárjában autóba rejtett pokolgép végzett. Meggyilkolása valóságos földindulást okozott az országban: az akkor kirobbant hatalmas tüntetések oda vezettek, hogy Szíria több évtized után kénytelen volt kivonni csapatait Libanonból.

Rafík Haríri a 1990-ig tartó polgárháború utáni időszak egyik legmarkánsabb alakja volt, aki az ország gazdasági nyitását a világpiac felé nagyban előrevitte. A szomszédos Szíria libanoni befolyását vehemensen bíráló exkormányfő 2004-ben lemondott posztjáról, mivel az ország politikai egyensúlya a Szíria-barát erők felé billent, megfigyelők szerint azonban a szunnita politikus azt tervezte, hogy a 2005 májusára tervezett választásokon újra jelölteti magát, ami fontos szerepet játszhatott meggyilkolásában.