Megpróbálják rendbehozni Tutanhamon bénán megragasztott maszkját

Megpróbálják rendbehozni Tutanhamon bénán megragasztott maszkját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyiptomban kedden megkezdték Tutanhamon fáraó halotti maszkjának restaurálását, egy évvel azután, hogy annak szakállát karbantartás közben véletlenül letörték, majd epoxival visszaragasztották.

A világhírű műkincset a munkálatok előkészületeként két hete emelték ki az Egyiptomi Múzeum ékszertermében álló vitrinből, majd egyiptomi és német szakértők egy csoportja vizsgálatokba kezdett, hogy a világsajtót bejáró ballépés orvoslásának módját meghatározzák.

Christian Eckmann, a projekt német vezetője szerint a csoport a maszk aprólékos tanulmányozása eredményeképpen fogja megállapítani, hogyan távolítsa el a szakáll rögtönzött visszahelyezésekor használt, az inkább az építőiparban alkalmazott epoxigyantát.

Eckman nem tudott pontos határidőt mondani, szerinte a munka egy-két hónapig is eltarthat, és hangsúlyozta, hogy a makacs ragasztó eltávolítása nagy türelmet igénylő feladat. A szakáll leemelése után megvizsgálják, hogyan volt eredetileg a maszkhoz rögzítve, és csak azután kezdik meg a visszahelyezés kényes folyamatát.

"Vannak még bizonytalanságok, például nem tudjuk, milyen mélyre hatolt a ragasztó a maszkba, így azt sem tudjuk, mennyi időbe telik annak eltávolítása" – mondta.

A 3300 éves aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.