Fokozódhat a magyarok elvándorlása

Fokozódhat a magyarok elvándorlása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iskolázottabb magyarok sokkal könnyeben váltanak külföldi munkára, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. Az agyelszívás komoly hátrányt jelenthet a gazdasági növekedésben is, aránytalanságok léphetnek fel a nagy tudást igénylő innováció és az kétkezi munka között, a népesség változásában is komoly gondot jelent.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársainak elemzése szerint elsősorban a magasan képzett munkavállalók hagyják el az országot, köztük is leginkább a fiatalok, ami komolyan kihathat az elkövetkező évtizedek népesedési és gazdasági viszonyaira. A nőtlen, illetve hajadon fiatalok többsége elsősorban Nagy-Britanniában keres megélhetést, az első generációs kivándorlók – azaz tartósan berendezkedők – száma már meghaladhatja a 86 ezer főt a kutatók szerint – írja a Világgazdaság. A külföldön letelepedők száma négy év alatt megduplázódott, a válság előtti időszakban még csak 17 ezer ilyen állampolgárról tudtak. Németországot a képzett szakmunkások és az idősebb generációk részesítik előnyben.

Elsősorban a munkaerő szabad áramlásának köszönhető a kivándorlás felerősödése, azonban a kutatók az interjúk során arra jutottak, hogy a pénzügyi problémákon túl többen a "politikai helyzetet" és a korrupciót is említették, de a közoktatás és a felsőoktatás átalakítása is közrejátszott. Utóbbi esetben a hallgatói szerződés bevezetése többeket arra ösztönzött, hogy az egyetemet már külföldön végezzék el.

A folyamatokból kirajzolódik, hogy az elvándorlás fokozódni fog a következő években, amely veszélyeket hordoz magában. Nem csak azért aggasztó, mert a fiatalok mennek el, hanem mert általánosan a magasabb végzettségűek hagyják el az országot, sokan a családjukkal – róluk a kutatók szerint akár le is mondhatunk. Akiknek a családja az országban maradt, 15 százalékuk szeretne mindenképp hazatérni egyszer, viszont 10 százalék már biztosan tudja közölük is, hogy nem fog hazatérni.