Kétszer járt Budapesten a szökésben lévő terrorista

Kétszer járt Budapesten a szökésben lévő terrorista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A belga hatóságok szerint két férfi segített Salah Abdeslamnak átjutni a magyar-osztrák határon még szeptemberben.

Egy belga és egy francia férfit keresnek a belga hatóságok a november 13-i párizsi mészárlásokkal kapcsolatban. A gyanú szerint a két férfi hamis belga papírokkal kelt át az osztrák-magyar határon Salah Abdeslammal. Salah egyike volt azon terroristáknak, akik a Bataclannál mészároltak, azóta is szökésben van.

A belga ügyész közlése szerint Salah kétszer járt Budapesten szeptemberben, mindkétszer kölcsönzött autóval. Szeptember 9-én az osztrák-magyar határnál egy Mercedesben ült két férfi társaságában. A hamis belga útlevélben Samir Bouzid és Soufiane Kayal neve szerepelt. Utóbbi néven egy házat is béreltek a belga kisvárosban november végén.

A másik hamis útlevelél segítéségével pedig négy nappal a támadások után 750 eurót utaltak át Brüsszelbe annak, aki a St. Denis-i rajtaütés során meghalt.

A párizsi terrortámadás során 130-an haltak meg és 350-en sebesültek meg. A támadások kitalálóját egy rajtaütés során megültek később a hatóságok, mint később kiderült, a férfi járt Magyarországon, a magyar kormány szeirnt a Keleti pályaudvarnál csoportot szervezett a regisztrációt megtagadókból, majd elhagyta a határt.