Hannibál Kadhafit nem adják ki Szíriának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Libanon megtagadta Szíria kérését, hogy kiadják Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor fiát, Hannibált - közölte szerdán a libanoni igazságügyi miniszter.

Hannibál Kadhafi kiadása ellentétes volna egy egyezménnyel, melyet a két ország még 1951-ben kötött - közölte Asraf Rifi libanoni igazságügyi miniszter.   

A néhai líbiai diktátor fiát a héten letartóztatásba helyezték a libanoni hatóságok, hogy kikérdezhessék egy libanoni síita imám évtizedekkel ezelőtti, Líbiában történt eltűnésének ügyében.

A hitszónok eltűnésének a libanoni síiták nagy jelentőséget tulajdonítanak közösségük politikai térvesztésével kapcsolatban.

Músza asz-Szadrnak 36 évvel ezelőtt veszett nyoma, amikor hivatalos látogatást tett az észak-afrikai országban. Az ügy azóta is megoldatlan.

A líbiai vezetés mindig azt állította, hogy Szadr egy Rómába tartó repülőgép fedélzetén távozott Líbiából, és különböző síita frakciók közötti hatalmi harc áldozata lett.

Hannibál Kadhafi apja 2011-es meggyilkolása óta Damaszkuszban élt, és kerülte a feltűnést. A múlt héten elrabolták libanoni síita fegyveresek. Amikor néhány órával később előkerült, a bejrúti hatóságok őrizetbe vették, hogy kihallgatásnak vessék alá.