Kamu elfogató parancsok miatt tartóztattak le 500-nál is több ázsiait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint ötszáz embert letartóztattak és 15 telefonos ügyfélszolgálati központot bezártak Ázsiában egy internetes és telefonos csalók hálózatát leleplező rendőri akció nyomán - közölte csütörtökön az Interpol.

A razziákat augusztus 29. és október 31. között hajtották végre - közölte a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi együttműködési szervezet.   

A First Light 2015 fedőnevű, két hónapig tartó akcióban 245 tajvani és kínai állampolgárt állítottak elő Indonéziában, 168 kínait pedig Kambodzsában vettek őrizetbe. Több mint harminc gyanús call centert azonosítottak be a hatóságok.

A csalás lényege az volt, hogy telefon elhitették emberekkel, hogy bűnözői tevékenységhez köthető csomagot kaptak. A hívást ezután átirányították magukat rendőröknek kiadó csalók felé, akik egy olyan internetes oldalt mutattak a tőrbe csalt embereknek, amelyen a nevük a körözöttek között volt feltüntetve.

Az elfogató parancsok hamisítványok voltak. Ártatlanságuk bizonyítására az átvert embereknek személyes adataikat kellett közölniük, valamint különböző összegeket kellett átutalniuk vagy személyesen készpénzben átnyújtaniuk az álrendőröknek.

Indonézián és Kambodzsán kívül Kínában, Hongkongban, Dél-Koreában, Thaiföldön és Vietnamban is történtek előállítások, a letartóztatottak között koreai, nigériai, Fülöp-szigeteki, orosz és thaiföldi állampolgárok is szerepelnek. Az Interpol szerint a becsült kár több millió dollárra rúg.