Egy szlovák párt is kedvet kapott az EU-ból kilépésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő héttől egy Szlovákia Európai Unióból való kilépéséről szóló népszavazás kezdeményezéséhez gyűjt aláírásokat a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) - számolt be szombaton a párt vezetője, miközben Pozsony július elsején átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

"Éppen itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja ezt a süllyedő európai Titanicot" - hangoztatta Marián Kotleba, az LSNS elnöke, miután Nagy-Britannia június 23-án történelmi referendumon az Európai Unióból való kilépés (Brexit) mellett döntött. 

Kotlebának, a közép-szlovákiai Besztercebánya régió vezetőjének a pártja a március elején lezajlott szlovák parlamenti választásokon menekültellenes kampányának segítségével legnagyobb meglepetésre a szavazatok 8,6 százalékát szerezte meg. 

Robert Fico szlovák kormányfő korábban az EU soros elnökségének július elsejei átvételére tekintettel felelősségteljes viselkedésre szólította fel a szlovák ellenzéki pártokat. "A rombolás és a gyűlölet sehova sem vezet" - hangsúlyozta a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője.  

Ezzel egyidejűleg Fico alapvető változtatásokat sürgetett az európai közösség politikáiban. "Az Európában élők jelentős része elutasítja az EU menekültpolitikáját, és elégedetlen a közösség gazdaságpolitikájával" - szögezte le a miniszterelnök. 

A brit referendumot követően Franciaországban és Hollandiában is úgy nyilatkoztak az euroszkeptikus pártok, hogy szorgalmazni fogják az országuk Európai Unióból való kilépéséről döntő népszavazás kiírását.

Hozzászólások