Olasz népszavazás: a nagy ellenfelek már szavaztak

Olasz népszavazás: a nagy ellenfelek már szavaztak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matteo Renzi miniszterelnök és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök már leadta a voksát a vasárnapi olaszországi népszavazáson.

Hivatalos adatok szerint vasárnap délig a szavazásra jogosultak 19 százaléka járult az urnákhoz. Renzi egy toszkánai kisvárosban, a Firenzétől 14 kilométerre keletre lévő Pontassievében szavazott, ahol polgármester volt, mielőtt két és fél éve miniszterelnök lett.

Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: ha az igenek győznek, a szavazásra bocsátott alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi - korábbi bejelentése szerint - benyújtja lemondását.

Olaszországban egyetlen igen-nem dönt a jövőről

Nem véletlen, hogy az EU a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megszüntetését az amerikai elnökválasztás után jelentette be - közölte a Figyelő orosz szakértőkre hivatkozva.

A népszavazás érvényessége nincs részvételi arányhoz kötve, de az AP hírügynökség szerint a részvételi aránytól, valamint a nem és az igen szavazatok egymás képesti arányától függ, hogy milyen belpolitikai fejlemények következnek az országban. 

A háromszoros miniszterelnök Silvio Berlusconi Rómában szavazott. Már korábban közölte, hogy nemmel fog voksolni. Pártja, a Forza Italia zűrzavaros állapotban van. Az ellene adócsalás miatt hozott elmarasztaló ítélet miatt a 80 éves párelnök hivatalosan nem töltheti be e közhivatali tisztséget.