Új mérföldkőhöz ért Vona átváltozása - ilyet még sosem tett

Új mérföldkőhöz ért Vona átváltozása - ilyet még sosem tett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szívélyes, sőt baráti hangot ütött meg Vona Gábor abban az interjúban, amelyet a nagy múltú amerikai zsidó lapnak, a Forwardnak adott. Ez volt az első alkalom a cikk szerint, hogy a Jobbik elnöke egy zsidó médiumnak nyilatkozott.

Új arcát mutatja Vona Gábor, aki 2010-ben még gárdamellényben jelent meg első napján a parlamentben, és korábban azt is kijelentette, lemond, ha kiderülne róla, hogy zsidó származású – írta a Forward.

Vona szerint a magyar zsidók olyan súlyos traumát szenvedtek, ami megnehezíti az együttműködést, de ez megváltozhat, talán még az ő életében vagy az aktív életszakaszukba érő fiatal zsidókkal, akik ezután lépnek felelős pozíciókba. "Ha ki tudjuk nyújtani a kezünk egymás felé és meg tudjuk érteni egymást, talán új fejezetet nyithatunk" - közölte.

Biztosította az ismert New York-i lap munkatársát a budapesti irodájában, hogy ha a Jobbik kerül hatalomra, a magyar zsidó közösség változatlanul folytathatja eddigi életét. "Nem akarunk konfliktust a zsidó közösséggel" – tette hozzá.

A lap az új hangnemmel kapcsolatban megjegyezte, hogy az antiszemitizmusáról hírhedt Vona a 2018-as választások előtt szeretné megváltoztatni a Jobbikról kialakult képet, magát pedig toleráns politikusként szeretné láttatni. Tavaly decemberben levelet is írt a zsidó közösségnek hanukai jókívánsággal – tették hozzá.

Vona toleranciát támogató új retorikája ellentétben áll múltbéli kijelentéseivel és tetteivel, illetve az elmúlt évtized ideológiájával, amelyet a ma már a második legnagyobb pártnak számító Jobbikon belül képviselt – írta a beszámoló, amely sorra vette a Jobbik történetének legfontosabb állomásait is.

A Jobbik a 2018-as választás előtt válaszúthoz ért, a Fidesz ugyanis magáévá tette a párt több gondolatát is, így a szélsőjobboldali párt vezetése új utakat keres a szervezet megkülönböztetésére – írta a lap.

Hozzátették, hogy zsidó szakértők és megfigyelők nem tartják hitelesnek Vona új baráti attitűdjét, például amiatt, mert nem hajlandó elismerni Magyarország szerepét a holokausztban.