Trump: Nem támogathatjuk örökké Puerto Ricót

Trump: Nem támogathatjuk örökké Puerto Ricót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Trump újabb barátságtalan nyilatkozatot tett Puerto Ricóval kapcsolatban, ahol korábbi állítása szerint nem is okozott igazi katasztrófát a Maria hurrikán.

Az amerikai elnök szerint a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai "nem maradhatnak" Puerto Rico szigetén a végtelenségig. Trump szokásához híven a Twitteren üzent Puerto Ricóval kapcsolatban, amelyet letarolt nemrég a Maria hurrikán.

Korábbi nyilatkozataiban Donald Trump a Puerto Ricót sújtó pénzügyi válságért a sziget vezetőit okolta.

Csütörtökön azt is hangoztatta, hogy az infrastruktúra már a hurrikán pusztítása előtt is "katasztrofális" volt, és szerinte Puerto Rico kormányzója megbízhatatlan. A kongresszuson áll, hogy a szövetségi kormányzat mennyit költ majd Puerto Ricóra – tette hozzá.

A szigeten szeptember 20-án csapott le az elmúlt 90 év legpusztítóbb hurrikánja, a 4-es erősségű Maria, és csaknem teljesen romba döntötte a vidéket. Tönkretette az áram-, a víz-, a csatorna- és a telekommunikációs hálózatot.

Kedden Ramón Rosario Puerto Rico közügyekért és közpolitikáért felelős minisztere újságíróknak elmondta: egyelőre a szigetnek csak 16 százalékán sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, sok településen változatlanul nincs ivóvíz, és egészségügyi ellátást is segélyszervezetek nyújtanak átmenetileg. A hurrikán halottainak száma szerda estéig már 43-ra nőtt.

Az elnök Twitter-bejegyzései után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy a kormányzat elkötelezett Puerto Rico megsegítése mellett.