A pedofil papok miatt eltöröltetnék a cölibátust

A pedofil papok miatt eltöröltetnék a cölibátust

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság jelentésének ajánlásai között szerepel ez is.

A 2012-ben létrehozott testület összesen 189 ajánlást fogalmazott meg átfogó vizsgálata alapján. Tagjai az utóbbi öt évben a pedofíliában érintett áldozatoktól és szemtanúktól tájékozódtak arról, milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el gyermekek például a katolikus egyház, a cserkészek és a hadsereg intézményeiben, illetve hogy ezek az intézmények hogyan kezelték a panaszokat.

Az ausztrál főkormányzónak pénteken átadott jelentés készítőinek becslése szerint több tízezer gyerek esett áldozatul abúzusnak. az katolikus egyház vezetői pedig évtizedeken keresztül katasztrofális hibákat követtek el a pedofil ügyek kezelésében.

A testület ajánlásai között szerepel, hogy az ausztrál püspöki konferencia kérvényezze a Vatikántól, fontolják meg az önkéntes cölibátus bevezetését a papok számára. A püspöki testülettől azt is elvárják, hogy tisztázzák: titoktartás kötelezi-e a papot, ha a gyóntatófülkében tudomására jut, hogy valaki gyerekeket molesztált, illetve hogy a pap adhat-e feloldozást egy elkövetőnek, amíg az nem tett vallomást a rendőrségen.

A bizottság szerint bűncselekménnyé kellene nyilvánítani, ha valaki nem tájékoztatja a hatóságokat, ha pedofil bűntény gyanúja jut a tudomására, és ez alól a papok sem lehetnek kivételek.

Denis Hart érsek, az ausztrál püspöki konferencia elnöke a jelentés közzététele után elmondta: a Vatikán már eddig is "komolyan fontolóra vette" a bizottság által felvetett dilemmákat a papi titoktartás, illetve a pedofil bűnelkövetők papi feloldozása kérdésében. "Én nem sérthetem meg a titoktartást. Ha egy pap ilyet tesz, kiátkozzák az egyházból" – fogalmazott az érsek. "Tiszteletben tartom az ország törvényeit, de itt egy szent és spirituális megbízásról van szó, amelynek eleget kell tennem, és meg kell próbálnom mindkettőnek megfelelni" – tette hozzá.

Hart érsek elmondta: az ausztrál püspökök továbbítani fogják a Vatikánnak a bizottság ajánlását a kötelező papi nőtlenség feloldását illetően. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a cölibátusnak valódi értékei vannak.

A bizottság azt nem állította, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések a papi nőtlenség közvetlen következményei lennének, de hozzájárulnak a problémához.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő azt tanácsolta az ország minden polgárának, hogy olvassa el a jelentést.

Hozzászólások