1989 óta nem volt ekkora tüntetés Pozsonyban, mint ma

1989 óta nem volt ekkora tüntetés Pozsonyban, mint ma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre emlékeztek a meggyilkolt oknyomozó újságíróra és követelték Robert Fico távozását is.

Miközben Orbán Viktor és Robert Fico Soros Györgyöt okolja a szlovák belpolitikai válságért, pénteken egy helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tüntetést tartottak Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelszóval. A tüntetés a múlt heti, a meggyilkolt újságíróra emlékező, akkor még politikamentes több ezres "gyászmenet" folytatásaként a kormány távozását is követelte. 

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, ennek alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta. 

©

A tüntetők egy része "Elég volt Ficóból" és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket emelt a magasba. Sokan közülük az #allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek, utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra.

A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek.

©

A szervezők hat óra körül jelentették be a tüntetés végét, azt követően a tömeg szétoszlott. 

Pénteken hasonló, de jelentősen kisebb részvételű megmozdulásokat  tartottak több más szlovákiai városban is. Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.

Hozzászólások