Merkel és Conte kibeszélték Salvinit, egy tévéstáb meg felvette

Merkel és Conte kibeszélték Salvinit, egy tévéstáb meg felvette

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A davosi világgazdasági fórumon intimpistáskodott egy tévéstáb, de legalább kiderült, milyen egyszerű az olasz politika.

Kihallgatta és közzétette Angela Merkel és Giuseppe Conte láthatóan privát beszélgetését az olasz La7 csatorna tévéstábja. A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, a német kancellár az olasz miniszterelnökkel beszélget egy rendezvényen a bárpultnál, és Conte az olasz politikába próbálja beavatni Merkelt.

A helyzet értelmezéséhez tudni kell, hogy Giuseppe Conte az időnként egymással civakodó olasz kormánykoalíció, a populusta Öt Csillag Mozgalom és a rendpárti Északi Liga közös miniszterelnöke. A két párt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini a helyettesei, de a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini lényegében miniszterelnökként viselkedik.

Conte a felvételen azt magyarázza Merkelnek, hogy az Öt Csillag most nagy kínban van, mivel a közvélemény-kutatásokban visszazuhantak 26-27 százalékra, miközben Salvini 35-36 százalékon áll, és az egész migrációs témát leuralja, Di Maióék meg keresik, hogy milyen témákhoz nyúlhatnának, ami nem migráció.

Conte közben kicsit eldicsekedik azzal, hogy azért ha ő azt mondja, hogy a Máltán ragadt menekültek közül befogadják a nőket és a gyerekeket, akkor azért az úgy lesz.

Amikor Merkel felteszi a kérdést, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, Conte azt feleli:

"sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk"

Ezen aztán Merkel is elneveti magát, megjegyezve, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez így. Aztán visszakérdez: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen?

Conte válasza egyszerű:

"Salvini mindenki ellen van"

Hozzászólások