Az oroszok nagyon aggódnak Assange-ért

Az oroszok nagyon aggódnak Assange-ért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A demokrácia keze a szabadság torkát fojtogatja – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az után, hogy a brit hatóságok amerikai kérésre csütörtökön őrizetbe vették Julian Assange-t, a Wikileaks kiszivárogtató oldal alapítóját. Assange-t az utóbbi években többen azzal vádolták, hogy túl szorosan működött együtt Moszkvával.

Az orosz politikusok sorra szólalnak fel a közel hét évig Ecuador londoni nagykövetségén bujkált 47 éves Assange védelmében, Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának az elnöke szerint az őrizetbe vétel egy olyan régen várt bosszúakció, amelyet azok hajtottak végre, akiknek piszkos ügyeiről az ausztrál újságíró lerántotta a leplet. „Minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy az egyes államok által elrejteni akart titkokat napfényre hozó személyt megvédjük. Mindenkinek részt kell venni ebben, aki érdekelt a demokrácia fejlesztésében" – ezt már Alekszej Csepa, az alsóház külügyi bizottságának az alelnöke mondta.

Assange-t – aki 2012-ben saját műsort vezetett az RT orosz állami tévécsatornán – azzal vádolják, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején meghatározó szerepet játszott abban a demokrata párt szerverein lévő bizalmas levelek megszerzésében és közlésében.

Assange kiadását most az USA is kérte, ott a kiszivárogtatót nem azért akarják felelősségre vonni, hogy 2010-ben több százezer titkos amerikai dokumentumot tett közzé a Wikileaks oldalain, hanem azért, mert a vádak szerint az amerikai kormányzati szerverek feltörésével jutott az értesülések jó részéhez.