Épp szétesik az osztrák kormánykoalíció?

Épp szétesik az osztrák kormánykoalíció?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Sajtóértesülések szerint Sebastian Kurz kancellár kizárta a további együttműködést az FPÖ elnökével.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) folytassa az együttműködést Heinz-Christian Strache alkancellárral, miután súlyos korrupciós gyanú merült fel a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén álló politikussal szemben - értesült a dpa német hírügynökség.

Az jelenleg nem világos, hogy a kormányfő döntése a 2017 decembere óta hivatalban lévő koalíció felbomlását jelenti-e vagy egyelőre csak Strache távozását a miniszterelnök-helyettesi tisztségből - írta a dpa.

A két politikus még szombat délelőtt találkozik, Sebastian Kurz a várakozások szerint dél körül sajtótájékoztatót tart. Az érdeklődés nemcsak a sajtó, hanem az állampolgárok részéről is nagy:

Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ szövetségi és tartományi köreiből úgy értesült, hogy a szabadságpárt minden bizonnyal Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert fogja az alkancellári posztra javasolni, hogy az ő vezetésével folytassák a koalíciós együttműködést. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Sebastian Kurz kancellár és pártja, az ÖVP ezt elfogadja-e.

A Der Standard úgy tudja, az FPÖ-nél új választásokkal számolnak, vagyis a csere, ha megtörténik is, csak átmeneti lehet.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

A Strache-botrány további fejleményeit itt követheti.

Hozzászólások