Elszabadul az AIDS Oroszországban?

Elszabadul az AIDS Oroszországban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Folyamatosan emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Oroszországban, s a veszélyes vírust hordozók között egyre magasabb az időseb korosztályhoz tartozók aránya.

Az RBK orosz hírportál arról számolt be, hogy jelenleg a hivatalos adatok szerint mintegy 1,2 millió HIV-fertőzött él a 145 millió lakosú országban, ám a vírushordozók száma valószínűleg a valóságban jóval magasabb lehet. Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, a HIV-fertőzés elszabadulhat: tavaly 37 ezer ember halt meg az országban a HIV-vírus okozta AIDS-betegségben, s az első megbetegedés első regisztrálása, 1987 óta több mint 300 ezer orosz állampolgár vesztette életét az immunrendszert megtámadó kór miatt.

„Az emberek egyre kevésbé használnak óvszert, folyamatosan csökken az óvszereladás” – idézte a The Moscow Times című orosz hírportál Vagyim Pokrovszkijt, az egyik állami AIDS-megelőzési központ illetékesét. Hozzátette, az idősebb generációk tagjai között egyre többen akadnak, akik nem törődnek a fertőzésveszéllyel.

 Moszkvai adatok szerint tavaly 87,700 HIV-fertőzést regisztráltak az országban, s az új betegek között emelkedik a heteroszexuális személyek aránya.