Százezrek tüntettek a klímavédelemért Ausztráliában

Százezrek tüntettek a klímavédelemért Ausztráliában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt.

Legalább 300 ezren vonultak utcára Ausztráliában az éghajlatváltozás feltartóztatását követelve, kétszer annyian, mint az előző ilyen megmozduláson. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom aktivistái szerint azonban a résztvevők száma ennél nagyobb is lehet, mert nem kapták meg az adatokat az összes helyszínről. Jelentős létszámú tüntetéseket tartottak többek között Sydney-ben, Brisbane-ben és Melbourne-ben. Az Ausztrália középső részén található Alice Springsben százak feküdtek le a földre, és tettették halottnak magukat (die-in).

©

A csendes-óceáni szigetvilágot különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés a tengerszint emelkedése miatt. A Salamon-szigeteken is tüntettek: fűszoknyát viselő, fapajzzsal felszerelkezett gyerekek jelentek meg a tengerparton, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a globális mozgalommal. Thaiföldön több mint 200 fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és feküdt le a földre, halottnak tettetve magát.

©

Az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátójának számító Kínában nem engedélyezték a tiltakozást.

A Fridays for Future kezdeményezésein százezrek vesznek részt világszerte. A pénteken kezdődő nemzetközi figyelemfelhívó hét keretében csaknem 160 ország több mint 2600 városában szerveznek megmozdulásokat. Ezek célja, hogy azonnali intézkedésekre sarkallják az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Budapesten is többször volt már die-in, július utolsó hétvégéjén a Szabihídon is.

Szakértők rámutattak, hogy a globális felmelegedés – amelyet az üvegházhatást okozó gázok váltanak ki – már eddig is aszályokhoz, hőhullámokhoz, olvadó gleccserekhez és jégsapkákhoz, valamint a tengerszint emelkedéséhez és áradásokhoz vezetett. Tavaly rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe annak ellenére, hogy az ENSZ támogatta Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) figyelmeztetett: jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a következő 12 évben, ha stabilizálni akarjuk az éghajlatot.

Hozzászólások