Brexit: elbukott a kormány menetrendje, aligha lesz kilépés október 31-én

Brexit: elbukott a kormány menetrendje, aligha lesz kilépés október 31-én

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Brexit-törvény alapelveit még jóváhagyták a képviselők, abba azonban már nem mentek bele, hogy a törvényt a benyújtástól számítva mindössze három nap alatt vigyék át a törvényhozás alsóházán. Az EU 2020. január 31-ig tartó hosszabbításról tárgyalna.

329 igen szavazattal, 299 ellenében elfogadta a brit parlament alsóháza a kormány indítványát a Brexit feltételeiről. A törvényjavaslat megszavazása nem igazán okozott meglepetést, ám az legalábbis érdekes, hogy jóval több képviselő, közöttük az ellenzéki Munkáspárt tagjai is támogatták az előterjesztést, mint amennyien Theresa May idején kiálltak a kormány mellett.

A képviselők a második szavazáson azt kérték számon a kormányon, hogy a javaslat megvitatására mindössze két napot hagyott a képviselőknek, csütörtökön ugyanis már megtartotta volna a végszavazást azért, hogy az egy héttel ezelőtti Brexit-megállapodásról is tudjanak szavazni, és a ratifikációs folyamat október 31-ig lezárulhasson.

Nos, ez a menetrend nem jött össze: a képviselők 322 nem szavazattal elutasították a kormány javaslatát, amelyet 308-an támogattak.

A nagy kérdés most az, hozzájárul-e az EU az újabb halasztáshoz, és ha igen, az mennyi ideig tarthat majd. Ám akár rövid, a törvény végigviteléhez szükséges hetekről van szó, akár hosszabb időszakról, azt a huszonhét tagállamnak egyhangúlag kell jóváhagynia. És hogy még bonyolultabb legyen: a jóváhagyást az országok vezetőinek kell szentesíteniük, vagyis újabb EU-csúcsot kell összehívnia Donald Tusknak – aki hivatala utolsó napjait tölti Brüsszelben. Boris Johnson a szavazás után bejelentette: amíg döntés születik, addig felfügeszti a vitát a törvényről.

Ha az EU január 31-ig hosszabbít – vagyis úgy, ahogy azt a parlament kiharcolta a megállapodás nélküli Brexit megakadályozása érdekében –, elképzelhető, hogy Boris Johnson előrehozott választásokat próbál kiharcolni. A miniszterelnök legalábbis ezzel fenyegetőzött délután, a nagy kérdés persze itt is az lesz, hogyan viszi át a parlamenten. Alapesetben ehhez kétharmados támogatást kell szereznie – ezzel egyszer már sikertelenül próbálkozott. A miniszterelnök a voksolás után tartott rövid beszédében nem tett említést választásról, azt viszont közölte:

kitart amellett, hogy október 31-én hazája kilép az Európai Unióból.

Az Európai Bizottság szóvivője a szavazás után annyit közölt, hogy tudomásul vette a testület az eredményt, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk pedig konzultál a tagországokkal arról, hogy 2020. január 31-ig halasszák el a Brexitet.

Hozzászólások