Soros: Orbánnak a nacionalizmus csak egy eszköz, hogy hatalmon maradjon és elfedje a korrupciót

Soros: Orbánnak a nacionalizmus csak egy eszköz, hogy hatalmon maradjon és elfedje a korrupciót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar származású üzletember szerint a magyar kormányfő csak szeretné, ha személyes konfliktus lenne köztük.

A CEU mellett gyerekkori emlékeiről is mesélt Soros György a The New York Times újságírójának, aki Bécsben, az egyetem hivatalos megnyitója előtt készített interjút a magyar származású milliárdossal.

A péntek délutáni ünnepségen – melyről a hvg.hu élőben tudósított – Soros beszédében erkölcsi kötelezettségének nevezte, hogy a CEU ne hagyja ott teljesen Budapestet, valamint bejelentette, hogy 750 millió eurót adományoz annak érdekében, hogy az amerikai Bard College és a CEU nemzetközi felsőoktatási hálózatot hozzon létre.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nemrég szintén a The New York Times-nak beszélt arról, hogy szerinte a CEU és a magyar állam közötti viták Orbán Viktor és Soros György személyes ellentétére vezethetők vissza. Ezt azonban Soros határozottan tagadta. Úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor csak szeretné, ha ez személyes üggyé válna közöttünk".

A 89 éves üzletember úgy látja, hogy a magyar miniszterelnököt egyáltalán nem az ideológia vezérli, a nacionalizmus inkább eszköznek használja, hogy hatalomban maradjon és elfedje vele a rendszerszintű korrupciót.

„Orbán egy ambiciózus ember, aki a hatalomhoz vezető úton egy olyan rendszert épített ki, melyben nemcsak magát, hanem segítőit is gazdagíthatja” – tette hozzá.

Bár Soros György a The Guardian portrécikkében korábban megerősítette, hogy személyes biztonsága miatt nem jön Magyarországra, még mindig szívesen emlékszik vissza az itt töltött éveire. Külön megemlítette az alkalmakat, amikor édesapja síelni tanította a Budapest környéki hegyekben.

„A hazámnak mindig különleges helye lesz a szívemben” – mondta.

Hozzászólások