HM: Magyar katona nem sérült meg az iraki támadásokban

HM: Magyar katona nem sérült meg az iraki támadásokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Az éjjel rakétákat lőttek ki több iraki katonai bázisra, de a Honvédelmi Minisztérium szerint a magyar katonák biztonságban vannak.

Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; a támadások következtében magyar katona nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel. A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

A Sky News Arabia tévécsatorna arról számolt be, hogy Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is –, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának Washington által végrehajtott bagdadi meggyilkolását.

A nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ain al-Aszad bázist ért támadás kapcsán bagdadi hivatalos források kezdetben cáfolták azokat az amerikai médiajelentéseket, amelyek szerint az iráni csapások iraki áldozatokat követeltek.

©

A Pentagon közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén azt közölte, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett csapódott be, de nem robbant fel, a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott.

Szijjártó: Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta,

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását.

Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan elemzik.

©

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére – tette hozzá a tárcavezető.

Benkő: Evakuálásra is fel vannak készülve

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en kedden arról beszélt:

Műveleti területen a Magyar Honvédség folyamatosan elemzi a helyzetet az iráni-amerikai viszály nyomán, így az iraki missziót érintően is minden eshetőségre fel van készülve, hogy azonnal reagálhasson.

Benkő szerint evakuálásra is fel vannak készülve. A magyar katonák közül Irakban néhányan részt vesznek a NATO kiképzési, tanácsadási missziójában, emellett nagyobb számban képviseltetik magukat a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nagykoalíció missziójában.

Most csak a kiképzési feladatokat függesztették fel, a többi feladatot továbbra is végzik – közölte a miniszter, aki azt is elmondta, nem kompetenciája, hogy eldöntse, a történtek miatt össze kell-e hívni az Országgyűlés honvédelmi bizottságát.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy a történtek ellenére nem a legmagasabb biztonsági fokozat mellett végzik feladataikat a katonák. "Magyarországnak Irakkal van együttműködési megállapodása. Ha azt kérik, hogy vonják ki a magyar katonákat, akkor megteszik, de addig a feladat megmarad" – tette hozzá.

Hozzászólások