Visszatér a politikába az ibizás videójába belebukott Strache

Visszatér a politikába az ibizás videójába belebukott Strache

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ismét politikus lesz a volt osztrák alkancellár.

Az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett és ezért lemondásra kényszerült elnöke – írta az osztrák sajtó alapján az MTI.

"Szükség van egy következetes és erős Strache-listára Bécsben" – olvasható a politikus Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben, melyben arról is írt, hogy "nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd".

Bejelentette, hogy a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich – DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Hozzáfűzte, hogy az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni. Strache a tervek szerint a DAÖ idei első, január 23-ra tervezett ülésén vendégszónokként tart majd beszédet. A párt frakcióvezetője, Karl Baron már korábban leszögezte: azt szeretnék, ha Strache a párt listavezetője lenne a bécsi választásokon. "Nem létezik B terv" – szögezte le.

Strache tavaly májusban kényszerült lemondani, miután egy nyilvánosságra került videó szerint párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát. Az osztrák politikus a felvételen arról is beszélt az akkori hírt hozó Politico szerint, hogy olyan médiahálózatot szeretne, mint amilyen a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak van.

Heinz-Christian Strachéról decemberben jelentek meg utoljára hírek, amikor a német sajtóban azt írták róla: a politikus a pártja számláját használva költött el havonta több ezer eurót egy internetes játékra, amelynek megszállottja volt. Strache – szintén a német sajtó szerint – betegesen hitt sok mindenben, a nadrágjában ugyanis gyógyító erejűnek hitt fémdarabokat hordott, emellett sámánnal is kivizsgáltatta magát.

Hozzászólások