Gyanús az oroszok nagyvonalúsága az USA-val szemben

Gyanús az oroszok nagyvonalúsága az USA-val szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy küldött Moszkva egymillió dollár értékű egészségügyi felszerelést az USA-ba, hogy közben Oroszországban sincs elég szájmaszk és lélegeztetőgép.

Humanitárius segélyként érkezett a New York-i JFK repülőtérre az orosz szállítmány, ám hamar kiderült, hogy ez nem volt igazi segély: vagy részben, vagy egészben az USA fizetett az egészségügyi felszerelésekért. Az oroszok költségmegosztásról beszélnek, az amerikai illetékesek viszont azt állítják, mindent kifizettek, igaz az árak, nem érték el a piaci szintet.

A szállítmánnyal kapcsolatban az is furcsa, hogy az akcióban olyan orosz vállalatok is részt vettek, amelyeket Washington korábban szankciókkal sújtott az Ukrajnához tartozó Krím elfoglalásában játszott szerepük miatt. Így viszont úgy tűnik, hogy az USA– miközben súlyos büntetéseket helyez kilátásba az amerikai büntetőintézkedéseket kijátszó külföldi vállalatok és személyek ellen – maga szegi meg saját szankcióit.

Az is furcsa, hogy miközben még fel sem szállt az orosz segélyt szállító repülőgép, Trump elnök már múltidőben beszélt a dologról, és azt is hangsúlyozta, egyáltalán nem véli úgy, hogy a szállítmányt propagandamegfontolásokból indította volna el Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az akció Oroszországban is hullámokat vetett, ugyanis Putyin ellenzéke kifogásolja, hogy miközben otthon sincs elég egészségügyi védőfelszerelés, a Kreml külföldre szállít ezekből. Putyin egyik legismertebb politikai ellenfele Alekszej Navalnij és az orosz egészségpolitikát rendre bíráló orvosszervezet, a Doktorok Szövetsége  hangsúlyozta is: „Nagyszerű. Pénzt gyűjtünk, hogy az egészségügyi dolgozóknak védőfelszerelést vásároljunk. Erre a kormány fogja, és eladja ezeket az USA-nak. Ez egy rossz vicc” .