Ma tartják a koncerteket, ahol a koronavírus terjedését modellezik

Ma tartják a koncerteket, ahol a koronavírus terjedését modellezik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kísérlettel járnak utána, hogyan terjed a koncerteken, sporteseményeken a koronavírus.

Mintegy 4000 egészséges, 18-50 év közötti önkéntest kértek arra, hogy jelentkezzenek a Halle Egyetem szeptemberi kísérletére.
A Restart-19 elnevezésű kísérlet során három koncertet tartanak  a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában. Az első hasonlóan zajlik, mint a  járvány előtt; a második nagyobb higiéniával és némi társadalmi távolsággal; és a harmadik félházzal megy, és szigorúan betartják 1,5 m-es védőtávolságot.
Minden résztvevőn    Covid-19-tesztet végeznek,   kapnak maszkokat és eszközöket, amelyekkel a a szükséges távolságot tartani tudják egymástól. A kutatók fluoreszkáló fertőtlenítőszereket használnak hogy követni tudják, hogy a közönség tagjai milyen felületeket érintik meg a leggyakrabban.
A projekt költsége csaknem egy millió euró,  a célja, hogy pontosan felmérjék milyen veszélyt jelentenek a beltéri sport- és zenei események.

Három koncertet rendeznek szombaton Németországban csak azért, hogy a tudósok megvizsgálhasság a tömegek által látogatott beltéri események kockázatait – számol be róla a BBC.

A Hallei Egyetem kísérletére 4 ezer egészséges, 18-50 év közötti önkéntes jelentkezését várták. A Restart-19 elnevezésű program során három koncertet ad az énekes-dalszerző Tim Bendzko a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában. Az első hasonlóan zajlik, mint a  járvány előtt; a második nagyobb higiéniával és némi társadalmi távolságtartással, a harmadik pedig félházzal megy, és a résztvevők szigorúan betartatják a nézőkkel a másfél méteres védőtávolságot.

Az érkezés előtt és után a koncertek minden résztvevőjén COVID-19-tesztet végeznek. Kapnak maszkokat és eszközöket, amelyekkel a szükséges távolságot tartani tudják egymástól. A kutatók fluoreszkáló fertőtlenítőszereket használnak, hogy követni tudják, hogy a közönség tagjai mely felületeket érintik meg a leggyakrabban. Emellett monitorozzák a résztvevők által kilélegzett aeroszolrészecskék mennyiségét is – kutatások szerint ezekkel is terjedhet az új típusú, SARS-CoV-2 elnevezésű koronavírus.

A projekt költsége csaknem egy millió euró, s a célja, hogy kiderítsék, hogyan lehet zárt térben biztonságosan tömegrendezvényeket tartani.

A koncerteket akkor tartják meg, amikor Németországban éppen újult erőre kap a járvány: április vége óta nem találtak annyi új fertőzöttet, mint az elmúlt napokban. Pénteken több mint 2 ezerrel, 232 082-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma a Robert Koch járványügyi intézet közlése szerint.

(Képünk illusztráció.)

Hozzászólások