Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter

Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kersti Kaljulaid észt elnök szerint homofób megjegyzései miatt Mart Helme belügyminiszter nem alkalmas a kormányzásra.

Helme, aki a radikális jobboldali Észt Konzervatív Néppárt alapítója és alelnöke, a Deutsche Welle német műsorszolgáltatónak adott interjúban azt mondta: nem kedveli a homoszexuálisokat, és azt tanácsolta nekik, hogy menjenek inkább Svédországba.

Egy ilyen nézetekkel rendelkező tárcavezető nem való az Észt Köztársaság kormányába”

– jelentette ki Kersti Kaljulaid elnök szombati nyilatkozatában. Szerinte az Észt Konzervatív Néppárt nézeteit nem lehet politikai agendaként félresöpörni, mert azok gonoszságon és gyűlölködésen alapulnak. Az elnök aláhúzta: véleményét Jüri Ratas miniszterelnökkel is megosztotta.

A kormányfő is elhatárolódott Helmétől, és a közösségi oldalán sajnálatosnak nevezte kijelentéseit. Megjegyezte: a homofóbia nem része koalíciós megállapodásuknak. Az észt ellenzék Helme lemondását követelte.

A belügyminiszter 2019 végén a finn kormányt és a miniszterelnököt, Sanna Marint gúnyoló megjegyzéseivel keltett felzúdulást. Az EU-ellenes és egyben bevándorlásellens Észt Konzervatív Néppárt a 2019-es választások óta az észt kormány tagja. A tömörülés gyakran vált ki megrökönyödést botrányaival, valamint provokatív akcióival és állásfoglalásaival.

Hozzászólások