Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

95 méter magas épület emlékszik meg az orosz katonák isteni segítségével aratott győzelmeire. Például 56-ra, vagy a Krím elfoglalására.

Az idén júniusban felszentelt kubinkai székesegyház a Nagy Honvédő Háború mellett az afganisztáni háborúról, a 68-as prágai tavasz vagy az 1956-os magyarországi forradalom leveréséről is megemlékszik - szúrta ki a 444. Sőt, egy rövid ideig a katedrálisban látható volt egy mozaik a Krím 2014-es orosz megszállásáról - a terület azóta is vitatott státusza talán hozzájárult a lecseréléséhez egy olyanra, amin már nem szerepel Vlagyimir Putyin és az ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu, viszont szerepelnek rajta azok az azonosító nélküli orosz katonák, akiknek az ország 2014-ben még a létezését sem ismerte el.

©

A 95 méter magas katedrális az egyház részéről sem kapott teljes támogatást, hiszen a történelem nagy csatái tele vannak olyan hadseregekkel, amik az egyház ellen is harcoló szovjet rendszert szolgálták, de Sojgu azzal érvelt, hogy sok szovjet katona is vallásos volt.

A padló egy részét a II. világháborúban a náciktól zsákmányolt katonai felszerelésekből olvasztották, a helysznen járt Guardian cikke szerint pedig az idegenvezetők fel is hívják rá a látogatók figyelmét a Moszkva melletti templomban, hogy a fasisztáktól zsákmányolt felszerelésen taposnak a templomba lépve.

Hozzászólások