Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői Vuhanban kezdik meg a nyomozást, ott, ahonnan az első megbetegedéseket és haláleseteket jelentették.

Hónapok óta tartó egyeztetéseket követően, egy hét csúszással megérkezett Vuhanba a WHO tudóscsoportja, amelynek célja feltárni a világjárványt okozó új koronavírus eredetét. Választ keresnek egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A tíz szakértő kutatóintézetek, kórházak dolgozóival készít interjúkat, és felkeresi azt a piacot is, ahol először feltűnt a kórokozó.

A tényleges feltáró munkát csak két hét múlva kezdhetik meg, addig karanténban kell maradniuk. Vizsgálataikhoz a kínai hatóságok biztosítanak majd mintákat és adatokat.

A tudóscsoport tagjai eredetileg már a múlt héten elutaztak volna Kínába, ám Peking akkor még megtagadta a belépési papírjaik kibocsátását. Az egyik kutatót visszafordították, egy másikat pedig útközben ért a hír, így várakozni kényszerült. A kínai kormányzat akkor azt közölte, hogy félreértés adódott, az út részletei pedig még kidolgozás alatt vannak. Közben a WHO vezetősége csalódottságának adott hangot a késlekedés miatt.

A szervezet már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába a mostaniéhoz hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés.

Éppen egy éve jelentették az első koronavírusos halálesetet

Egy héttel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedésekről” számolt be a kínai Vuhanból, megérkezett a hír a betegség első halálos áldozatáról.

Kína mindeközben a jelenleg a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra drákói intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték. A nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid–19-es esetet regisztráltak: 81-et az északi Hupej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. A külföldről beérkező Covid–19-es betegekkel együtt a szerdai napi esetszám 138 volt – a legmagasabb tavaly március eleje óta. Szerdán továbbá 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak. A bizottság csütörtökön egy halálozásról is beszámolt – erre a kínai szárazföldön utoljára tavaly májusban volt példa. Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, és széles körű tesztelést végeznek a fertőzöttek kiszűrésére.

(via BBC)

Hozzászólások