szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten Zuzana Caputová szlovák államfő nemtetszését fejezte ki az orosz vakcina beszerzése miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Szputnyik V vakcina gyártója már ma készen áll arra, hogy semmissé tegye a kétmillió oltóanyagról szóló szerződést Szlovákiával – írja a pozsonyi Új Szó a szlovák miniszterelnök Igor Matovic bejegyzése alapján.

A miniszterelnök a posztban arról is tájékoztatott, hogy az orosz gyártó lépését nem követné semmiféle szankció. A bejegyzés szerint Matovic tegnap késő este kapta meg a hivatalos ajánlatot az orosz vakcina gyártójától, amelyben a kialakult helyzettel indokolják a szerződés megszüntetését.

A gyártó jelezte a kormányfőnek, hogy az oltóanyagra 40 másik ország tart igényt.

„Személy szerint teljesen megértem őket. A helyükben engem is kellemetlenül érintene, ha az orvosságom, amely emberi életeket menthet, valaki politikai csatározásra használná fel. Kérem a kollégákat, hogy gyorsan, még ma foglaljanak állást” – idézi a portál Matovicot, aki szerint a szerződéstől való elállás „lenne a legnagyobb hiba, amit csak elkövethetünk”.

PONUKA, KTORÁ SA NEODMIETA Včera neskoro večer som Dostal od výrobců vakcíny Sputnik V oficiálnu ponuku, že v situácii ... Közzétette: Igor Matovic - & nbsp; 2021. március 4., csütörtök

Az oroszok azután nyilvánultak meg, hogy Zuzana Caputová államfő szerdán nemtetszését fejezte ki a Szputnyik V beszerzése miatt; szerinte azt nem lehet diplomáciai sikernek tekinteni a kormány részéről. Az államfő jelezte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson. Hozzátette, hogy ugyanakkor tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

A négypárti szlovák kormánykoalícióban korábban feszültséget keltett, hogy Matovic tulajdonképpen a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Az első Szputnyik V szállítmány, 200 ezer adag egyébként hétfőn érkezett meg Kassára. Matovic akkor azt mondta, hogy egy hónapon belül egymillió vakcina érkezésére számítanak, májusban és júniusban pedig a második millió orosz oltóanyagnak is meg kellene érkeznie Szlovákiába.

Az orosz vakcinagyártó mindenesetre március 3-án közelebb került az oltóanyag uniós jóváhagyásához. Csütörtökön közölte ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy megkezdte a Szputnyik V oltóanyag felülvizsgálati eljárását.

A koronavirus.gov.hu oldalon található adatok szerint Magyarország szintén kétmillió adagot kötött le a Szputnyik V-ből, ennek 16 százaléka, azaz 325 600 adag érkezett meg eddig Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a kormány részéről freudi elszólásként értelmezi a tömeggyilkos kifejezést

Karácsony a kormány részéről freudi elszólásként értelmezi a tömeggyilkos kifejezést

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Húsz évre szóló megállapodást kötne az EU a fejlődő világgal – Magyarország még vétózhat

Húsz évre szóló megállapodást kötne az EU a fejlődő világgal – Magyarország még vétózhat