szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a legtöbben az egész napot otthon töltik s így az energiafogyasztásunk is nőhet, a mostani helyzet lehetőséget is ad arra is, hogy új, zöldebb szokásokat honosítsunk meg. Az Energiaklub és a GreenDependent Intézet szakértői osztották meg velünk tippjeiket, hogy mire figyeljünk a négy fal között, hogy spóroljunk a felhasznált energiával.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A hazai villamosenergia-fogyasztásban már visszaesés volt tapasztalható az elmúlt héten: sok üzemet bezártak például. Aki csak teheti, otthonról dolgozik, így viszont kikerülhetetlen, hogy az otthonunkban több energiát használjunk, mint általában szoktunk: többet ég a villany, többet sütünk és főzünk, és többet is mosunk, aminek nagy a környezetre gyakorolt hatása.

És akkor a jó tanácsok:

Munka a négy fal között

 • A monitorunk fényerejét vegyük 50-70 százalék közötti értékre, ezzel nem csak energiát spórolunk, de a szemünknek is jót teszünk.
 • Amennyiben csak rövidebb ideig nem használjuk a számítógépet, tegyük hibernált állapotba: így gyorsan "újjáéleszthető", és a hibernált üzemmód alatt nem is fogyaszt energiát.
 • Ha befejeztük a munkát, kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a számítógépünket. A készenléti üzemmódból adódó energiafogyasztásunkat kapcsolós vagy intelligens elosztó segítségével is csökkenthetjük.

A háztartásunk energiafogyasztása

 • Ne kapcsoljunk feleslegesen villanyt: napközben húzzuk el a függönyöket és a sötétítőket.
 • Az önkéntes karantén arra is lehetőséget nyújt, hogy pontos képet kapjunk arról, milyen is a háztartásunk energiafogyasztása. Az Energiaklub szakértői azt tanácsolják, bogarásszuk át az elmúlt hónapok, évek számláit, hogy átlássuk, hogyan változtak az energiafogyasztási szokásaink. Ha vannak kiugró értékek, miért lehettek? Nőtt-e a fogyasztás, mióta otthon vagyunk? Aki szeretné részletesen nyomon követni a fogyasztását, az egyszerűen a villanyóráról és a gázóráról leolvashatja az értékeket. Ha hosszabb ideig követjük rendszeresen, pontosan meg tudjuk állapítani, mi is jellemző az energiafogyasztásunkra.
 • Vannak bizonyos szokások, amelyeket akár mérés nélkül is meg tudunk változtatni, ilyen például a tévénézés. Figyeljünk oda arra, amit csinálunk, és csak azt csináljuk: ne menjen a tévé a háttérben egész nap.
 • Figyeljünk arra, hogy ne váljon pótcselekvéssé a házimunka! Annak ellenére, hogy esetleg több szabadidőnk lett, amit ráadásul otthon kell töltenünk, a megszokottnál és szükséges mértéknél gyakrabban ne végezzünk házimunkát, ezzel az energia és egyéb termékek fogyasztása (például a tisztító- és mosószerek) fogyasztása is kordában tartható. Ne porszívózzunk indokolatlanul napi rendszerességgel! Főzzünk egyszerre nagyobb adagot, és várjuk meg, amíg az egész mosógépet megtöltő szennyesmennyiség összejön, ezekkel máris jelentős energiát spórolunk meg.
 • Takarításhoz elég, ha szappanos vízzel mosunk le felületeket, spóroljuk meg a durva fertőtlenítőszerek használatát.
 • Esti tévénézés vagy streamelés helyett olvassunk a gyerekeknek (fenntarthatóságról) szóló meséket.

Zöldebben él, mint Greta, vagy nagyobb kibocsátó, mint egy szénerőmű? - teszt

Étkezés, vásárlás, közlekedés vagy akár az otthonunk energia- és vízhasználata - számtalan tényezőn múlik, mekkora az ökológiai lábnyomunk. Tudja meg kérdőívünkből, hogy mennyire szennyező, vagy mennyire jár jó úton.

Ha mégis kimozdulunk, vagy rendelünk

 • Ha valahová mégis mennünk kell, sétáljunk vagy üljünk kerékpárra: biciklizéssel ráadásul kiválthatjuk nemcsak az autózást, hanem a tömegközlekedést is, amivel a környezeten túl a magunk és mások egészségére is tudunk vigyázni.
 • Ha házhoz szállítással vásárolunk, vegyük figyelembe az étterem vagy szolgáltató távolságát is: lehetőleg ne messziről, például Budapest esetében a város másik végéből rendeljünk házhoz ételt.
 • Figyeljük meg, milyen sok mindent el tudunk intézni a munkában is utazás és személyes találkozók nélkül. Ezeket jó lenne megtartani később is, ugyanis a munkahelyi utazások ugyanannyira környezetszennyezőek, mint a szabadidősök.
Dobos Emese Zhvg

Nem mentség a koronavírus arra, hogy feladjuk a zöld életmódot

Megvesszük-e a bolti tisztítószereket? Feladjuk a csomagolásmentességet? Felülírja-e a higiénia az egyszerhasználatos csomagolóanyagok elutasítását? Négy zöld életmódot folytató segítségével arra kerestük a választ, hogyan hat a hétköznapjainkra és a fenntartható törekvésekre a koronavírus miatti helyzet.

Károly herceg: Szerencsésen megúsztam a koronavírust

Károly herceg: Szerencsésen megúsztam a koronavírust

Szeretettel Kelet-Közép-Európából: Egy nap alatt Prágába és vissza, határnyitás idején

Szeretettel Kelet-Közép-Európából: Egy nap alatt Prágába és vissza, határnyitás idején

Magyar orvos végezte a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen – Bécsben

Magyar orvos végezte a világ első tüdőátültetését aktív vírusfertőzött betegen – Bécsben