szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokkal kisebb a vízigénye, mint a kukoricának és a cukornádnak, így az elsivatagosodott területeken is lehetne termeszteni, és az agávéból készült etanol több termék fontos alapanyaga lehet.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az agávé a tequila fontos alapanyaga. A sydney-i egyetem kutatói a napokban a Journal of Cleaner Productionben megjelent tanulmányukban két további felhasználási módot is bemutattak: az egyik a bioüzemanyag, a másik pedig a kézfertőtlenítő. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen a környezetre mért hatása az agávéból készített etanolnak: arra az eredményre jutottak, hogy jóval kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a kukoricából és a cukornádból készített bioetanolnak – adta hírül a Sustainability Times.

Míg az agávé terméshozama hasonló, mint a brazil cukornádé, addig 46 százalékkal kevesebb vízre van szükség a termesztéséhez, mint a kukoricának, és 69 százalékkal kevesebbre, mint a cukornádnak. Emellett sem öntözni, sem műtrágyázni nem kell. Az agávé növénynek magas a cukortartalma, és Mexikó és Ausztrália félszáraz területein nő. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elsivatagosodó területeken agávéültetvényeket lehetne létrehozni, olyan földeken, ami más növények termesztésére már alkalmatlan.

Bár a kutatók azt is kiemelték, hogy az elmúlt időben az alacsony olajár miatt nem feltétlenül lenne gazdaságos bioüzemanyagot készíteni agávéból, az ebből nyert etanol azonban a kézfertőtlenítők alapját is adhatják, amire most világszerte óriási az igény.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!