szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

63 méhcsaládot pusztítottak el hétvégén egy permetezéssel, a méhészek egész éves munkája veszett kárba. Ennél viszont sokkal több forog kockán az állatok pusztulásával.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egy ismeretlen gazdálkodó néhány órás permetezése miatt 63 méhcsalád pusztult el Rábaközön a hétvégén - adta hírül a Kisalföld. Németh Gábor méhész – az ő méhcsaládjai pusztultak el – korábban hiába hirdette büszkén, hogy a környezetükben a gazdák méhkímélő módszerekkel és eljárásokkal dolgoznak, ennek hétvégén vége szakadt.

A méhcsaládok pusztulásával a méhészt is több száz kilogrammnyi kár érte. Vasárnap az állategészségügyi hatóság és a növényvédelmi igazgatóság szakemberei is jártak a helyszínen: vagy rossz szert használt valaki, vagy helytelen technológiát alkalmazott. Vannak ugyanis olyan szerek, amelyeket csak napkelte előtt, illetve napnyugta után lehet alkalmazni.

A méhek fennmaradásán az emberiség jövője múlhat, számos kutató a legfontosabb élőlénynek titulálja őket. Mivel méhek porozzák be a növények jelentős részét, ha elpusztul az állomány, rövid időn belül komoly élelmiszerhiány és éhínség ütné fel a fejét.