szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy európai akciósorozat részeként követelik a környezetvédők, hogy az Európai Unió az ökológiai szempontokat tartsa szem előtt a környezetszennyező vállalatok kimentése helyett.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Pénzügyminisztérium előtt tartottak megmozdulást az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen. A szervezet európai akciósorozatának részeként arra hívja fel a figyelmet, hogy

a kormányoknak prioritásként kell kezelnie az ökológiai- és klímaválságot.

Azt szeretnék elérni, hogy ne a szennyező nagyvállalatoknak, hanem a közösségeknek és a Földnek nyújtsanak mentőövet.

A magyar aktivisták a kormány pénzügypolitikájára vonatkozó javaslatokat kidolgozó tárca épülete előtt

egy szimbolikus zöld szalag kifeszítésével hívták fel a figyelmet a változás fontosságára.

©

A megmozdulást követően kiadott közleményükben kiemelték: a kormányok célja az, hogy a gazdasági növekedés léptékét a szinten tartsák, ezzel azonban súlyosbodik az ökológiai válság. „A válságra nem jelent valódi megoldást egy újabb gazdasági növekedési stratégia, hanem a már most is zajló ökológiai összeomlást és a társadalmi igazságtalanságokat súlyosbítja. Alapja a kitermelés, kizsákmányolás és elnyomás, az pedig sajnos semmit nem változtat, hogy ezt zöldnek hívják vagy sem” – írta Pap Dániel, a szervezet budapesti aktivistája.

Az Európa-szerte megvalósuló akciók szervezői azt akarják elérni, hogy az unió intézményei és tagállamai prioritásként kezeljék az ökológiai- és klímaválságot, váltsanak irányt, és induljanak el a problémát gyökereinél megragadó célok felé.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy olyan gazdasági gyakorlatok kapjanak támogatást, amelyek mind ökológiai, mind társadalmi szempontból fenntarthatóak.  

A környezetvédők azt várják a magyar kormánytól, hogy ennek megfelelő lépéseket tegyen, ahelyett, hogy feltétel nélkül nyújt támogatást cégek és iparágak megmentésére: például légitársaságoknak kínál adókedvezményt, vagy a győri Audi-gyár működéséhez szükséges pénzügyi hátteret biztosítja.

Az országgyűlés éppen az akció napján, július 3-án tartott zárószavazást a 2021-es költségvetésről, amelyhez számos, a gazdasági válságból való zöld kiutat szem előtt tartó, módosító javaslatot nyújtottak be és amelyeket rendre elutasították a kormánypárti képviselők.

Dobos Emese Itthon

Művéres akciót szerveztek a pesti butikokhoz, ahol ön is vásárol

A Belvárosban akciózó környezetvédő aktivisták szerint a divatipar kizsákmányoló és szennyező. A cél az lenne, hogy kevesebb fast fashion holmit vásároljanak az emberek, helyettük inkább a tartós, jobb minőségű ruhákat keressék, amelyeket nem kell egy év múlva kidobni.

Tudjuk, hogy otthon jó, de hogyan lehetne még jobb?

Tudjuk, hogy otthon jó, de hogyan lehetne még jobb?

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Drágább lehet, mint egy iPhone – Kiszivárgott a Microsoft nagy visszatérését ígérő telefon ára

Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat

Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat