szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy európai akciósorozat részeként követelik a környezetvédők, hogy az Európai Unió az ökológiai szempontokat tartsa szem előtt a környezetszennyező vállalatok kimentése helyett.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Pénzügyminisztérium előtt tartottak megmozdulást az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen. A szervezet európai akciósorozatának részeként arra hívja fel a figyelmet, hogy

a kormányoknak prioritásként kell kezelnie az ökológiai- és klímaválságot.

Azt szeretnék elérni, hogy ne a szennyező nagyvállalatoknak, hanem a közösségeknek és a Földnek nyújtsanak mentőövet.

A magyar aktivisták a kormány pénzügypolitikájára vonatkozó javaslatokat kidolgozó tárca épülete előtt

egy szimbolikus zöld szalag kifeszítésével hívták fel a figyelmet a változás fontosságára.

©

A megmozdulást követően kiadott közleményükben kiemelték: a kormányok célja az, hogy a gazdasági növekedés léptékét a szinten tartsák, ezzel azonban súlyosbodik az ökológiai válság. „A válságra nem jelent valódi megoldást egy újabb gazdasági növekedési stratégia, hanem a már most is zajló ökológiai összeomlást és a társadalmi igazságtalanságokat súlyosbítja. Alapja a kitermelés, kizsákmányolás és elnyomás, az pedig sajnos semmit nem változtat, hogy ezt zöldnek hívják vagy sem” – írta Pap Dániel, a szervezet budapesti aktivistája.

Az Európa-szerte megvalósuló akciók szervezői azt akarják elérni, hogy az unió intézményei és tagállamai prioritásként kezeljék az ökológiai- és klímaválságot, váltsanak irányt, és induljanak el a problémát gyökereinél megragadó célok felé.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy olyan gazdasági gyakorlatok kapjanak támogatást, amelyek mind ökológiai, mind társadalmi szempontból fenntarthatóak.  

A környezetvédők azt várják a magyar kormánytól, hogy ennek megfelelő lépéseket tegyen, ahelyett, hogy feltétel nélkül nyújt támogatást cégek és iparágak megmentésére: például légitársaságoknak kínál adókedvezményt, vagy a győri Audi-gyár működéséhez szükséges pénzügyi hátteret biztosítja.

Az országgyűlés éppen az akció napján, július 3-án tartott zárószavazást a 2021-es költségvetésről, amelyhez számos, a gazdasági válságból való zöld kiutat szem előtt tartó, módosító javaslatot nyújtottak be és amelyeket rendre elutasították a kormánypárti képviselők.

Dobos Emese Itthon

Művéres akciót szerveztek a pesti butikokhoz, ahol ön is vásárol

A Belvárosban akciózó környezetvédő aktivisták szerint a divatipar kizsákmányoló és szennyező. A cél az lenne, hogy kevesebb fast fashion holmit vásároljanak az emberek, helyettük inkább a tartós, jobb minőségű ruhákat keressék, amelyeket nem kell egy év múlva kidobni.

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

National Review: Az amerikai konzervatívok félreértik Orbánt

A magyar fertőzöttek nagy része a 40 alatti korosztályból kerül ki

A magyar fertőzöttek nagy része a 40 alatti korosztályból kerül ki