szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már 2019-ben is rekordszámú tüzet észleltek a brazil őserdőkben, idén pedig még rosszabb a helyzet.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Csak augusztus első 10 napjában több mint 10 ezer tüzet észleltek Brazíliában, az amazóniai esőerdőkben – számolt be a hírről a The Guardian. Ez az elmúlt évtizedekben mért legrosszabb szám.

A brazil űrkutató intézet (INPE) szerint a műholdas felvételek adatai alapján júliusban 28 százalékkal több tűz ütött ki, mint egy évvel ezelőtt és 2019 augusztusa és 2020 júliusa között is 34 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke.

Tavaly jelentős felháborodást okoztak az amazóniai erdőtüzek, amik miatt Jair Bolsonaro elnök is „össztűz” alá került a nemzetközi közösségben. 2020-ban pedig már 17 százalékkal több erdőtűz ütött ki eddig, mint tavaly. A számokat az elnök hazugságnak nevezte.

Ráadásul a Greenpeace helyi szervezete szerint az állami tulajdonú területeken sokkal több tűz ütött ki, 81 százalékkal többet észleltek a tavalyihoz képest: „Ez az eredménye annak, hogy nincs a brazil kormánynak környezetvédelmi szabályozása” – kommentálta Romulo Batista, a helyi erdő-kampányfelelős.

Júliusban egyébként a kormány 120 napra betiltotta a tűzgyújtást az amazóniai és a pantalan régióban, ahol szintén rendkívül gazdag az élővilág.

A legtöbb részen az erdőket azért irtják és gyújtják fel, hogy termesszenek a földeken: nemrég mutatott rá egy kutatás például, hogy a Brazíliából importált szója és marhahús nagy része erdőirtásoknak „köszönhetően” kerül Európába.

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró

Trump: a 2020-as választás az alkotmánybíróságon ér majd véget

Trump: a 2020-as választás az alkotmánybíróságon ér majd véget

Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál

Alföldi Róbert: Semmi meglepő nincs abban, amit Vidnyánszky Attila csinál